Dostupni linkovi

EU očekuje saradnju sa Tribunalom


Ovu veoma direktnu poruku EU koju je predstavnicima državnog vrha na početku tehničkih pregovora prenela Tereza Sobjeski, šef pregovaračkog tima Evropske komisije ovdašnjoj javnosti saopštio je potpredsednik Vlade Miroljub Labus.

“Ovo su bili tehnički pregovori i sa jasnom političkom porukom. Postoji član 4 Ugovora o stabilizaciji i pridruživanju koji kaže da naša zemlja mora da ima punu saradnju sa Haškim tribunalom i na početku pregovora naši prijatelji iz Brisela su nas upozorili da to još nije slučaj. Sledeća runda tehničkih pregovora biće u februaru ali naravno ona će se održati samo pod uslovom da se ostvari ova puna saradnja.”

Pitanje saradnje sa Haškim tribunalom je važno i Evropska unija očekuje akciju Vlade Srbije kako bi se što pre završio nezavršen posao i nastavili pregovori, pojasnila je Tereza Sobjeski.

“Po tom pitanju saradnje sa Haškim tribunalom treba dovršiti nedovršeni posao koji je ostao i nadam se da ćemo onda otvoriti novo poglavlje, ući u novo područje pregovora, svakako. Imali smo tehničke diskusije ali pre svega očekujemo da se reši i ovo veoma krupno političko pitanje.”

Kako je ova poruka shvaćena u Beogradu. Miroljub Labus:

“Verujem da ćemo mi vrlo ozbiljno da shvatimo ovu poruku.”

Sandra Rašković-Ivić, potpredsednik Demokratske stranke Srbije.

“Mislim da je ta interpretacija više upozorenje da se uzmemo u pamet i da stvari počnemo da rešavamo efikasno koliko god možemo. Naravno, ja sam uverena da Vlada čini sve da lica koja su na haškoj optužnici odnosno poternici budu privedena pravdi.”

Đorđe Todorović, portparol Demokratske stranke:

“Nastavićemo da kritikujemo Vladu Srbije koja pokušava da raznim nekim načinima, dobrovoljne predaje, pregovori, i dalje izbegne i smanji tu nekako saradnju sa Haškim tribunalom. Podsetiću takođe da je Vlada Srbije ta koja ima u svojim rukama institucije sistema, koja ima izvršnu vlast i koja je dužna da se postara da Ratko Mladić bude u Hagu, da naša zemlja ispuni svoje obaveze.”

Najnoviju preporuku Brisela analitičar Zoran Dragišić shvata kao vrlo jasnu poruku da neozbiljnim zemljama nema mesta u Evropskoj uniji. Ovu tvrdnju Dragišić temelji na ponašanju državnih organa povodom slučaja Mladić.

“Da se prebacuje krivica sa političara na službe, sa službe na političare, itd. Dakle gomila odgovora koji se čuju su zaista takvi da vređaju inteligenciju onih kojima se upućuju i mislim da je sasvim jasno da ukoliko do februara general Mladić ne bude uhapšen, znači ne kazano je da se nalazi ovde ili onde, ja sam gotovo siguran da će biti obustavljeni pregovori sa Evropskom unijom.”

Dragišić ipak veruje da je realno da Mladić bude uhapšen do februara:

“Mislim da ukoliko država bude odlučila da ga uhapsi, ukoliko bude postojala politička volja za to, a ja sam u ovom trenutku gotovo siguran da ta volja postoji, mislim da je vrlo realno da on bude uhapšen ne u februaru nego mnogo ranije.”
XS
SM
MD
LG