Dostupni linkovi

Gotovina se ne osjeća krivim


Po svih sedam tačaka optužnice, koje mu je pročitao predsjedavajući sudac, Maltežanin Carmel Agius, Gotovina se istovjetno izjasnio:

“Nisam kriv, časni sude”.

Kao jedan od sudionika zajedničkog zločinačkog poduhvata – nasilnog i trajnog protjerivanje srpske populacije iz regiona Krajine – Gotovina je, kaže se u optužnici, odgovoran jer nije učinio sve što je bilo u njegovoj moći da spriječi da se nakon policijsko-vojne akcije Oluja dese brojna ubojstva, progoni i uništavanje imovine.

Kao drugi učesnici zajedničkog zločinačkog poduhvata u optužnici se navode Ivan Čermak, Mladen Markač, Franjo Tuđman i drugi. Čermak i Markač ranije su se izjasnili da su nevini po navodima optužnice. Oni su takođe pušteni da na slobodi dočekaju početak suđenja.

Iako se optuženi odrekao prava da mu se optužnica u sudnici pročita, sudac Agius je rekao da obzirom da je prethodne četiri godine Gotovina bio u bjegu, on smatra da zbog javnosti to treba učiniti, pa je optužnica u cjelosti pročitana.

U sudnici se nisu pojavili ni Gotovinini odvjetnici, za koje je prema njihovom objašnjenju bilo kasno da se jutros akreditiraju kao njegovi branioci, kao ni glavna tužiteljica Carla del Ponte, koja je otputovala u Washington.



Puni tekst optužnice na sajtu Tribunala (B/C/S)

* * * * *

Prvo pojavljivanje optuženog generala Ante Gotovine pred Haškim sudom, Hrvatska je televizija izravno prenosila na svom prvom programu. Pravni stručnjaci i političari smatraju to vrlo dobrom odlukom i prilikom da se hrvatska javnost uvjeri u ozbiljnost i dignitet suda koji optuženom generalu nudi garanciju pravednog i časnog suđenja.


Hapšenje i početak suđenja optuženom generalu Anti Gotovini, hrvatski je predsjednik Stjepan Mesić nazvao važnim, ali ne i najvažnijim, događajem koji će obilježiti ovu godinu.

U izjavi Hrvatskom radiju, Mesić je komentirao i tvrdnje prema kojima je hrvatska vlada od haške tužiteljice Carle del Ponte dobila navodna pismena jamstva da će se Gotovina braniti sa slobode:

''Nije bilo nikakvog potpisa. Mislim da to nije ni moguće. Bilo je načelnih razgovora i načelnog pristanka da će Tužiteljstvo pomoći da se general Gotovina brani sa slobode, ali uz uvjet da on pristupi dobrovoljno Haškom tribunalu. Budući da mu je policija ušla u trag i da ga je policija privela, ne znam da li se tu može bilo što učiniti.''

Bez obzira što su optuženog generala Gotovinu danas svi vidjeli u haškoj sudnici, hrvatski predsjednik ističe da posao glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića i tajnih službi u slučaju Gotovina nije gotov jer moraju otkriti tko je financirao Gotovinin bijeg:

''Ukoliko su mu naši građani pomagali, onda su kršili hrvatske zakone, a to je također kazneno djelo i zato bi morali odgovarati.''

Potpredsjednik IDS-a, Damir Kajin, zaključuje da Hrvatska nakon ''ovog događaja'' postaje normalna zemlja i da Hrvati prestaju živjeti u prošlosti.

Kajin inače smatra da Gotovina nije kriv za događanja nakon Oluje jer je u tom razdoblju bio na bračnom putovanju, niti za etničko čišćenje Srba jer se prema Kajinovim riječima ''stanovništvo povuklo temeljem dogovora Tuđman - Milošević''.

Jedan od najvećih štovatelja i zagovornika optuženog generala, pravaš Anto Đapić, zadovoljan je započetim procesom na Haškom tribunalu kojeg je, zahvaljujući TV prijenosu, i sam izravno pratio:

''Imam osjećaj da je bilo na visokoj razini čuvanje poštovanja i identiteta generala Gotovine. Prvi znaci bude optimizam, ali moramo biti jako oprezni. Nije samo pred Gotovinom veliki zadatak, nego i pred svima koji smo zaduženi i odgovorni za to da se konstrukcija kako je u Hrvatskoj vođena čistka Srba, sruši.''

Ugledni hrvatski odvjetnik, Slobodan Budak, kaže da je teret dokaza sad na haškim tužiteljima i optužnici, a ne na optuženom Gotovini. No, Budak zaključuje da samoj hrvatskoj državi mora biti jasno ''da nema dvojbe da se određeni zločini koji se stavljaju na teret, po nekoj drugoj odgovornosti, suoptuženicima, generalima Gotovini, Markaču i Čermaku, kao što su ubojstva civila i uništavanje velikog broja tisuća kuća, moraju, a to je i obveza Hrvatske, istražiti i pozvati na odgovornost oni koji su krivi jer netko je za to kriv.''

Hašku optužnicu protiv generala Gotovine, Republička Koordinacija Udruga iz Domovinskog rata, naziva sramotnom, te najavljuje potpisivanje Peticije za provedbu referenduma o suradnji s Haškim sudom i ulasku Hrvatske u Europsku uniju.
XS
SM
MD
LG