Dostupni linkovi

Istraga ulazi u završnu fazu


Prema neslužbenim informacijama iz izvora bliskih istrazi, prikupljanje dokaza i izjava svjedoka o nestanku i ubojstvima osječkih civila tokom rata 1991. i 1992. pri samom je kraju i uskoro će završiti podizanjem optužnice. Špekulira se da bi se u optužnici moglo pojaviti i ime Branimira Glavaša, umirovljenog generala Hrvatske vojske i saborskog zastupnika. Njega je naime u iskazu državnom odvjetništvu u srpnju ove godine, zaštićeni svjedok Krunoslav Fehir označio kao osobu koja je ne samo znala za privođenje i likvidaciju srpskih civila, već ga je izravno optužio da je te likvidacije i naređivao.

Fehir je u opsežnom iskazu kojeg su u srpnju ove godine objavili hrvatski mediji govorio o mučenjima i ubojstvima civila u garažama smještenim u neposrednoj blizini Glavaševog ratnog ureda. On je tada rekao kako je vidio da je nakon ubojstva Čedomira Vučkovića, Glavaš osobno naredio likvidaciju Đorđa Petkovića:

„Đorđe Petrović je osoba koja je ostala u garaži, koji je likvidiran ubrzo nakon ovoga ubojstva gdje je Branimir izdao zapovjed u dvorištu, za vrijeme još moga prisustva: istoga likvidirati odmah.“

Istraga o ubojstvima više desetaka osječkih civila vodi se već četvrti mjesec i do sada su, zbog sumnje da su počinili ratni zločin likvidirajući srpske civile u Osijeku u istražnom zatvoru završila dvojica nekadašnjih pripadnika Hrvatske vojske, Fred Marguš i Tomislav Dilber. Njih se tereti za ubojstvo nekoliko srpskih civila u Čepinu nadomak Osijeka.

No, kako se saznaje istraga se posljednjih tjedana koncentrirala na ubojstva koja je u svom iskazu spominjao Krunoslav Fehir, a za koja je optužio Glavaša. Glasnogovornik ministarstva unutrašnjih poslova, Zlatko Mehun, u izjavi za Radio Slobodnu Europu nije želio komentirati takve spekulacije i novinske napise:

„Nikakve glasine u ime Ministarstva unutrašnjih poslova, nemam namjere i nisam nikad komentirao. Isto tako, MUP nikad nije reagirao nikakvom podrškom, nikakvih kaznenih prijava protiv bilo kakve osobe.“

Mehun je međutim potvrdio da se istraga o osječkim ubojstvima nastavlja:

„Istraga se u Osijeku nastavlja i ona ima svoj tijek, a o tome će javnost kao i do sada pravodobno biti obavještena.“

Branimir Glavaš kojega se povezuje s osječkim ratnim zločinima, izjavio je međutim da se ne boji nikakve istrage jer da nizašto nije kriv. U izjavi riječkom Novom listu on je međutim rekao kako će do kraja mjeseca protiv predsjednika Hrvatskog sabora Vladimira Šekasa biti podnesena kaznena prijava zbog poticanja na ubojstva i davanja zapovjedi. Glavaš, koji je za rata bio zapovjednik obrane Osijeka, i ranije je optuživao Šeksa da je o svemu što se događalo u Osijeku morao znati, jer je njegov ratni ured bio kat iznad Glavaševog.
XS
SM
MD
LG