Dostupni linkovi

Počasni doktor Univerziteta u Tuzli


Senat Univerziteta u Tuzli donio je odluku da se hrvatskom predsjedniku Stjepanu Mesiću dodijeli počasni doktorat jer je riječ o prijatelju Bosne i neprijatelju njenih rušitelja. Tolerancija, promocija mira, saradnja i univerzalne evropske vrijednosti među državama jugoistočne Evrope, visoko državničko i moralno djelovanje, to i mnogo toga su razlozi za ovakvu odluku, rekao je u obrazloženju predsjednik Komisije za dodjelu, dr. Ahmed Kasumović:

“Za poseban doprinos razvoju društvene misli u polju pravnih i političkih nauka, međunarodnih odnosa, međuuniverzitetskoj kooperativnosti u regiji, za doprinos i afirmaciju priznanja i teritorijalne cjelovitosti BiH, te razvitka bosanskohercegovačko - hrvatskih formi saradnje na svim razinama.”

Stjepan Mesić je rekao kako mu je čast primiti doktorat Univerziteta iz grada čije zasluge vrijednuje i međunarodna zajednica:

“Riječ je o tome da je Tuzla i u teškim danima nedavnog rata, kao i deset godina poslije Dejtona sačuvala neke ključne karakteristike što daju povoda za optimizam, ne samo kada se razmatra budućnost Tuzle i ove regije nego i BiH, pa i šire regije.”

Umjesto klasičnog predavanja, Mesić se opredijelio, kako je sam rekao, za razmjenu mišljenja sa prisutnima o evropskim putevima razvoja zemalja regije. Odgovor je jednostavan, rekao je Mesić:

“Moramo se otrgnuti od prošlosti, ali je ne smijemo zaboraviti. Moramo se orijentirati prema budućnosti, ali ne samo na riječima nego i na djelima.”
XS
SM
MD
LG