Dostupni linkovi

Najavljen štrajk u javnim emiterima


Radnici Federalne televizije najavili su štrajk upozorenja početkom novembra. Razlog su neisplaćene četiri plaće i neuplaćeni doprinosi. Sa istim zahtjevima pridružile su im se i kolege sa BHT1 i BH radija 1. Predsjednik Štrajkačkog odbora FTV, Mirza Huskić:

“Zahtjevi su već dobro poznati. Dakle, isplate plaća za juli, avgust, septembar i oktobar do 15. novembra ove godine. Zatim, plaća za novembar da se isplati najkasnije do 15. decembra. Također, uz to se podrazumijeva i uplata svih doprinposa.”

Direktor Javnog RTV servisa Drago Marić smatra da su rokovi za isplatu koje su zacrtali radnici nerealni:

“Pa nemamo te novce zato što naš glavni izvor prihoda, dakle za sva tri javna emitera u BiH, je RTV pristojba. Njena naplativost je trenutno 50 posto. Uz to, ova taksa je najniža u Evropi.”

Predsjednica novoformiranog sindikata radnika BHT1 i BH radija 1 Sanita Lisica - Biberović napominje da su dugovi Javnog RTV sistema naslijeđeni iz prethodnih godina, te da je poslovanje sadašnjeg menadžmenta doprinijelo da se situacija pogorša:

“Sva dugovanja koja je Televizija imala vuče iz perioda rata i poslije rata i to je, zapravo, povezano sa Federalnom televizijom, s obzirom da ljudi koji rade na Federalnoj televiziji se bave i produkcijom sopstvenih filmova, pa taj novac koji se dobiva i od preplate i od marketinga koriste za lične potrebe. Znači, to se vuče od ranije i ipak je menadžment taj koji je trebalo da sanira tu situaciju, da to riješi, da bismo mi dobijali normalnu platu. Kad ima novca za raznorazna službena putovanja, koja su bezrazložna, mislim da bi trebalo da ima novca i da se isplati ono što su zaista radnici zaradili.”

Marić, pak, tvrdi da nema neracionalnog trošenja novca i da je osnovni problem ove kuće nemogućnost naplate RTV takse:

“Privatnih aranžamana i projekata sigurno nema, a pogotovu nema nekog privilegiranog statusa bilo koga od suradnika.”

Prema najnovijim informacijama, po osnovu nenaplaćene pretplate građani BiH Televiziji duguju 33 miliona konvertibilnih maraka. No, dok se ne usvoji zakon na državnom nivou, neće biti ni načina da se dug naplati, a time i dugoročnije riješi problem finansija državne i Federalne televizije. Direktor BHT1, Milan Trivić:

“Dugoročno rješenje se već nazire. Potrebno je da se usvoji zakon o RTV BiH, da se ustanovi RTV BiH, koja sada postoji sektori u Javnom servisu, itd. Na taj način će biti riješen sistem finansiranja.”

Direktor Javnog RTV servisa, Drago Marić:

“Jako mnogo očekujemo od početka primjene novog zakona, koji će na drugačiji način izvršiti preraspodejlu ukupnog prihoda od RTV takse, s jedne strane. A s druge, novi ugovori sa telekomima, koji će nastaviti prikupljati RTV taksu za javne emitere, bit će u skladu sa zakonskim rješenjem da telekom operateri trebaju ulagati isto napora kod naplate RTV takse kao za svoje prihode.”

Menadžment najavljuje pregovore sa sindikatom radnika početkom naredne sedmice. Budući da novca nema dovoljno, kompromis je za sada jedino rješenje.
XS
SM
MD
LG