Dostupni linkovi

Politička trgovina na štetu vojske?


U Demokratskoj stranci Srbije premijera Vojislava Koštunice ne očekuju više problema oko izbora Zorana Stankovića, nekadašnjeg načelnika Vojnomedicinske akademije, generala u penziji, za ministra odbrane Srbije i Crne Gore. Đorđe Mamula, poslanik DDS:

“Ja sam tu optimista, ne očekujem nekakva iznenađenja.”

Na drugoj strani, Demokratska stranka predsednika Srbije Borisa Tadića i dalje je protiv izbora Zorana Stankovića za ministra odbrane. Dragan Šutanovac, poslanik DS:

“Da se nikako ne možemo složiti da bivši general dođe na čelo Ministarstva odbrane. Naprosto to je kršenje svih normi ponašanja u demokratskim, civilizovanih i razvijenih zemljama.”

Uz podršku Crne Gore, srpski premijer može da obezbedi većinu za izbor svog kandidata za ministra odbrane. Iako poslanik Koštuničine Demokratske stranke Srbije Đorđe Mamula ne želi da direktno povrdi da je Beograd nakon promene na čelu vojske dobio saglasnost Podgorice za imenovanje Stankovića, on upućuje na izjave crnogorskog premijera.

“Da iz samih izjava gospodina Đukanovića se to može zaključiti.”

Vojni analitičari bez izuzetaka ponovnu promenu na čelu Vojske, nakon nepunih deset meseci, ocenjuju kao političku trgovinu. Zoran Dragišić, profesor na Fakultetu za civilnu zaštitu:

“Crna Gora je tražila smenu generala Paskaša da bi prihvatila da glasa za generala Stankovića na mesto ministra odbrane. Tako da je to bila posledica političke trgovine što mislim da je, kada je vojska u pitanju, veoma, veoma štetno.”

Navode pojedinih medija da je Boris Tadić, predsednik Srbije i lider Demokrata insistirao na postavljenje Zdravka Ponoša za zamenika načelnika Generalštaba kako su to objavili pojedini beogradski mediji, u njegovoj stranci nisu želeli da komentarišu. Dušan Petrović, potpredsednik DS:

“Za sva personalna rešenja koja su obavljana u Vrhovnom Savetu odbrane nemam da kažem ništa više od onoga što je u saopštenju DS izneto juče posle sednice tog tela.”
XS
SM
MD
LG