Dostupni linkovi

SDS ukloniti iz političkog života


“Oni bi trebali zabraniti SDS. Ako pregovori propadnu, oni bi trebali odstraniti SDS iz političkog života.”

Ovo su riječi Džejmsa Lajona, jednog od direktora Međunarodne krizne grupe (ICG), rečene za Radio Slobodna Evropa nakon posljednjeg izvještaja ove organizacije, posvećenog situaciji u Bosni i Hercegovini. Neuspjehe u pregovorima o reformi bh. policije Lajon pojašnjava:

“Mi smatramo da postoji jedan veliki razlog za neuspješnost tih pregovora. I taj razlog jesu opstrukcije iz RS-a, odnosno iz Srpske demokratske stranke, koja uživa podršku nekih krugova u Beogradu. I mi smatramo da ako pregovori propadnu, onda to znači da evropska budućnost BiH je dovedena u pitanje bar za izvjesno vrijeme, ja bih rekao ne manje od dvije godine. I smatramo da bi međunarodna zajednica trebalo da kazni te ljude, te stranke, te organizacije koji opstruiraju napredak.”

Poslanik i portparol SDS-a, Stanko Pivašević, izvještaj Međunarodne krizne grupe ne smatra porukom koja bi trebala zabrinuti njegovu stranku. Pivašević, pak, nije uopšte impresioniran:

“To je neka od tih privatnih organizacija, je li tako? Mnogo tih lobista ima nezvaničnih, tako da ja to doživljavam kao jedan privatni angažman i subjektivni doživljaj Međunarodne krizne grupe, a ne zasnovan na jednoj realnosti. SDS poštuje evropske standarde i poštuje Dejtonski mirovni sporazum, tako da ne vidim gdje mi to kršimo evropska načela. Mi smo već 15 godina krivci za sve ono što se dešava unutar BiH. Ja mislim da SDS treba već jednom da se zabrani. Međutim, i kad zabrane SDS kao političku partiju, neće sa lica zemlje da nestane 150.000 ili 200.000 naših članova, znate. Ti ljudi će i dalje živjeti u RS-u i razmišljaće onako kako razmišljaju.”

Za Tarika Sadovića, poslanika Stranke demokratske akcije u Narodnoj skupštini RS-a, ovaj prijedlog Međunarodne krizne grupe kasni deset godina:

“Prijedlog Međunarodne krizne grupe za zabranu rada Srpske demokratske stranke deset godina poslije Dejtonskog sporazuma je neproduktivan i zakasnio. Praviti mučenike ili mučeničku stranku, sada zaista nema smisla. I ja sam radije sklon mišljenju da bi bilo bolje, ako se već trebaju upućivati prijetnje, onda to raditi prema institucijama i prema odgovornim pojedincima. A pogotovo kod srpskog naroda to bi bilo vrlo kontraproduktivno i ne znam kuda bi nas to odvelo.”

Uticaj zvaničnog Beograda na unutrašnje stvari Bosne i Hercegovine za Međunarodnu kriznu grupu razlog su da zatraže od međunarodne zajednice da izvrši pritisak na vladu Srbije kako bi se odrekla teritorijalnih pretenzija:

“Mi smo vidjeli dosta izjava različitih političara u Beogradu koji su nagovijestili da Beograd ima namjeru da traži RS kao kompenzaciju, ako Kosovo postane nezavisno. Imamo neke izjave premijera Koštunice i drugih vodećih političara - i svi razmišljaju u tom prvacu, u tom smjeru šta će biti sa RS ako Kosovo postane nezavisno. I očigledno neki političari u Beogradu još imaju pogrešno shvatanje aktualne svjetske politike i još su u zabludi da oni mogu da traže teritorijalnu kompenzaciju kao u 19. vijeku. Ali ovo nije 19. vijek”

U Međunarodnoj kriznoj grupi nisu optimisti kada je u pitanju nastavak pregovora o reformi policije, dodaje Džejms Lajon:

“Veoma, veoma sam pesimističan po tom pitanju. Zato što predlozi koji postoje sad su toliko razrijeđeni, uopšte nisu ni blizu onoj prvobitnoj ideji o reformi koja je bila na početku, gdje su imali pet policijskih regija. I prvobitna koncepcija je toliko razrijeđena da, po našoj procjeni, aktuelni pregovori, aktuelni tokovi i aktuelni predlozi ne zadovoljavaju kriterije Evropske komisije.”

Visoki predstavnik Pedi Ešdaun, tokom posljednjih sedmica, na stalna pitanja što će on lično uraditi povodom stalnih neuspjeha u reformi policije, akademski je odgovarao da se stalno govori o sankcijama koje on treba preuzeti, ali da rješenje problema nije na njemu:

“Ja ću sjediti po strani i gledati šta će lokalni političari uraditi. Znate zašto? Zato što moram. Ja ne mogu intervenisati ovdje, nije mi dozvoljeno. Da budem sasvim jasan, Visoki predstavnik to ne može, ne smije i neće uraditi.”

A ko će zabraniti, ukoliko do toga na kraju dođe, Srpsku demokratsku stranku? Džejms Lajon iz Međunarodne krizne grupe kratko odgovara:

“Vjerovatno Visoki predstavnik - OHR.”

*****

U Beogradu se ne smatraju tako ozbiljnim ocene Međunarodne krizne grupe da EU treba izvršiti ozbiljan pritisak, kako bi se omogućila reforma policije u Bosni i Hercegovini, tako što će upozoriti vlasti Srbije, da bi, ako ne utiču povoljno na Republiku Srpsku, proces evropskih integracija Srbije i Crne Gore mogao biti suspendovan.

Vladeta Janković, savetnik za spoljnu politiku premijera Srbije Vojislava Koštunice, kaže za Radio Slobodna Evropa da politička javnost u Srbiji i Vlada Srbije ne uzimaju uvek dramatično saopštenja Međunarodne krizne grupe, jer je to organizacija koja je u više navrata pokazala svoju pristrasnost:

“U ovom slučaju ima još manje razloga da se takav jedan stav komentariše ili uzima ozbiljno, jer, zapravo, reč je o nagađanju s jedne strane, s druge strane o povezivanju stvari koje nisu u nekoj vezi. Ne vidim kako bi Republika Srbija ili Srbija i Crna Gora trebalo da utiču na Republiku Srpsku, kojim sredstvima, kojim putevima, kojim ovlašćenjima, se uplitala u stvar jednog entiteta u drugoj međunarodno priznatoj državi.”

Međunarodna krizna grupa još navodi da vladajuća Srpska demokratska stranka u Republici Srpskoj zapravo otvoreno otkriva napore za reformu, a da je u tome ohrabruju vlasti Srbije i Srpska pravoslavna crkva i bezbednosne strukture u Srbiji, koje žele da pripoje Republiku Srpsku kao deo rešenja i konačnom statusu Kosova. Janković o tome kaže:

“Tako jedna, očevidno neosnovana, konstatacija ne zaslužuje ozbiljan komentar.”
XS
SM
MD
LG