Dostupni linkovi

Duhovni poziv na predaju


Mitropolit crnogorsko – primorski Amfilohije je za austrijsku agenciju APA, BBC i londonski Times konstatovao da je krajnje vrijeme da Karadžć donese odluku. Amfilohije je o tome treba li se Karadžić predati Haškom sudu, rekao:

„Ja lično mislim da je ta odluka zaista lično na njemu. On treba konačno da odluči. Ne mogu da kažem šta on tačno treba da radi, ali ja da sam on, ja bih otišao.“

Mitropolit Srpske pravoslavne crkve demantovao je optužbe da se Karadžić krije po manastirima u Crnoj Gori i kazao da Karadžića odavno nije sreo:

„Ja sam ga poslednji put vidio 1995. godine. Otada ga nisam vidio, niti mi se obraćao. A da se obratio, ne znam kako bih reagovao u tom slučaju. U svakom slučaju, ono kako bih mogao da mu pomognem kao čovjeku, pomogao bih mu kao što bih pomogao i vama i bilo kom drugom čovjeku.“

Amfilohije, ipak, nije kategorički odbacio mogućnost da bi Radovan Karadžić mogao biti pronađen na zemlji koja je u vlasništvu crkve. „U ovoj zemlji čuda, sve je moguće“, kazao je on i povjerio se novinaru šta bi pitao bivšeg lidera bosanskih Srba ako bi ga slučajno vidio:

„Možda bih ga pitao: šta ti je teže, ili tu negde da se skrivaš u nekoj rupi ili da jednostavno kažeš – hajde, idem u taj Hag? Možda bih ga to pitao.“

U intervjuu stranim medijima, Amfilohije je takođe rekao da su se sa njim savjetovali i drugi haški optuženici koji su se nedavno predali tribunalu. On je rekao da nikom od njih nije direktno sugerisao šta da rade u vezi sa Hagom, ali da je svima saopštio da bi se on predao da je na njihovom mjestu. „Moguće je da su se zbog toga neki od njih i predali“, kazao je Amfilohije Radović.

*****

Šef kabineta Mitropolita SPC u Crnoj Gori protojerej Radomir Nikčević demantirao je novinske napise da je Amfilohije pozvao Karadžića na predaju. Radovićev savjet bivšem vodji bosanskih Srba u vladajućoj crnogorskoj koaliciji ocjenjuju kao plod pritiska, a u opoziciji tvrde da se ne radi o pozivu Karadžiću da se preda već kao lični odnos Mitropolita prema odlasku u Hag.

Visoki funkcioner vladajuće Demokratske partije Socijalista Dragan Kujović smatra daje poziv koji je učinio prvosveštenik Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori Amfilohije Radović u potpunosti u suprotnosti sa njegovim dosadašnjim stavom i stavom te crkve oko hapšenja i predaje Radovana Karadžića i drugih optuženika Haškom tribunalu:

„Donedavno je takav zahtjev i stav bio karakterisan kao nemoralan i suprotan svakom etičkom i nacionalnom kodeksu. Tada se desilo nešto što je dovelo do obrta, pa se taj poziv za predaju želi predstaviti kao sopstveni moralni stav koji bi mogao biti primjer i za Radovana Karadžića. To je jedna vrlo interesantna promjena i obrt stava, vjerovatno iz nužde i zbog moranja, a ne zbog dolaska do saznanja ili pak zbog moralnog pročišćenja i osvješćenja. Prema tome, mislim da je to poziv koji je uslijedio kao rezultat nekog sticaja nužnih okolnosti i zato ga je gospodin Risto Radović i izrekao.“

Na drugoj strani, portparol opozicione Narodne stranke Budimir Dubak ocjenjuje da je mitropolit Amfilohije iznio lični odnos prema odlasku u Hag, te da njegovu izjavu ne treba tumačiti kao poziv Radovanu Karadžiću da se preda:

„Vjerovatno mitropolit Amfilohije ima u vidu činjenicu da je to prilika da se u Hagu saopšte istine jer takođe su mnoge stvari jednostrano prikazivane i neko je unaprijed proglašen ratnim zločincem, bez dokazivanja njegovih stvarnih zločina. Ovo nije mitropolitov poziv Karadžiću da se preda jer je on naglasio da je to lično njegova stvar, već je to stavljanje akcenta na samog sebe. Dakle, kad bi on bio Radovan, da bi se predao. Stoga ne treba ovu stvar tumačiti pogrešno kako je, nažalost, u nekim medijima to učinjeno.“

Podsjetimo, već nekoliko nedjelja u Crnoj Gori domaći i strani mediji spekulišu da bi Radovan Karadžić mogao biti sakriven u nekom od crkvenih objekata na teritoriji Crne Gore. U tom smislu, najčešće je pominjan manastir u mjestu Jovan Do kod Nikšića. Ovi navodi su u više navrata odbačeni od strane Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori i navedeno je da je crkva otvorena za svaku kontrolu državnih organa u skladu sa zakonom.

Nakon izjave mitropolita Amfilohija, visoki funkcioner Demokratske partije Socijalista Dragan Kujović, u izjavi za Radio „Antena M“ nije isključio mogućnost da bi se nakon svega moglo dogoditi da Radovan Karadžić bude nađen na teritoriji Crne Gore:

„Ako su srpska crkva i vojska učinili ono sa crkvom na Rumiji, ne bi trebalo isključiti mogućnost da se učini i tako nešto, odnosno da Karadžić izroni iz nekih katakombi na teritoriji Crne Gore. Mada bi to zaista bilo očigledno i jako providno kao pokušaj podvale Crnoj Gori, koji bi svijet vidio i razumio kao takav.“

*****

Kako se u Beogradu komentariše poziv mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija Radovanu Karadžića da se preda?

Jedan od retkih zvaničnika koji se oglasio u vezi sa navodima austrijske novinske agencije jeste Dušan Petrović, potpredsednik Demokratske stranke čiji je lider predsednik Srbije Boris Tadić:

“Odlazak Radovana Karadžića u Hag je nacionalni i državni interes. Ja naravno ne mogu da ulazim u namere preosvećnog vladike odnosno mitropolita ali je svakako dobro da je Amfilohije Radović takav poziv uputio i sve što može na ovaj ili onaj način da olakša rešavanje ovog velikog državnog problema, a nedostupnost Radovana Karadžića i Ratka Mladića Haškom tribunalu jesu državni problem, jeste dobro došlo.”

Predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko kaže da je ne iznenađuje poziv mitropolita Amfilohija Radovića, jer su pre nekoliko meseci to uradile još neke crkvene ličnosti, poput vladike Grigorija. Po njenim rečima, javnost uviđa da su stvari u Srbiji došle do dna i ona priželjkuje da neko okonča propadanje:

“To jeste u sveri pritisaka sa svih strana koji nisu možda ni vidljivi za našu javnost, a s druge strane sve češće se pojavljuju natpisi, intervjui međunarodnih poslanika, kao što je recimo Vilijem Montgomeri, koji po prvi put našoj javnosti iznose neke istine ukazujući na to da je Kosovo gotovo, ukazujući na uzroke rata, pa čak govori se o odgovornosti međunrodne zajednice u smislu što nije prepoznala realnost i što nije pomogla mirnu medijaciju raspada Jugoslavije. I meni se čini da oni koji zapravo pokušavaju da završe tu jugoslovensku krizu da su došli do tog saznanja da je krajnje vreme da se ova priča i zatvori. U tom smislu se ubrzava i pitanje statusa Kosova i Crne Gore i naravno saradnja sa Haškim tribunalom gde su Karadžić i Mladić dva ključna čoveka koji opstruiraju taj proces.”

Izjavu mitropolita Amfilohija teško je komentarisati, jer ona sadrži nekoliko kondicionala, kaže u razgovoru za Radio Slobodna Evropa književnik i član odbora za odbranu Radovana Karadžića Brana Crnčević. To nije njegov poziv Karadžiću, već razgovor o tome šta bi on uradio, tvrdi Crnčević:

“Prvi je kondicional to da preosvećeni Amfilohije kaže šta bi on uradio da je na Karadžićevom mestu, a podrazumeva se da on nije na Karadžićevom mestu. Zatim saopštava da ta odluka mora da bude njegova, a mislim da je ovaj poslednji deo u ovoj zemlji čuda koliko ja poznajem preosvećenog Amfilohija njegova, neću da kažem mala šala, nego podrugljivost zbog toga što već dugo sumnjiče crkvu da je on na tom terenu. Poziv podrazumeva ‘pozivam te da se predaš’ a ja to ne vidim u tom razgovoru tako da mislim da je naslov jači od sadržine.”

A za publicistu Milorada Tomanića, autora više studija o Srpskoj pravoslavnoj crkvi, poziv mitropolita Amfilohija Radovanu Karadžiću predstavlja još jedan teatralan, zakasneli potez crkvenog velikodostojnika:

“Pomalo se kasno setio. Poziv da li je trebao da pošalje pa pre jedno deset godina, i uz Amfilohija Radovića veliki broj naši intelektualaca. Ja bih njih uporedio sa Kosovkom devojkom, znate ono, da se mlada za ‘zelen bor uhvati i on bi se zelen osušio’. To kašnjenje meni nije jasno. Ja mislim da na takve izjave njihove mora se odgovorati na nivou njihovih izjava, na komediju vi morate komedijom, na publicistiku morate publicistikom. Tu više nema kanona, tu više nema ozbiljnog razmatranja svari već pod pritiskom, e, možda je i to. Zato nama svest radi salomljive kičme. Znači duhovnici tek kada samo izmoždeni, izmoreni, sete se da treba reći tako nešto.”

*****

Još nema zvaničnih reakcija vlasti u Republici Srpskoj na najnoviji poziv haškom optuženiku Radovanu Karažiću na dobrovoljnu predaju koji je došao od mitropolita Crnogorsko-promorskog Amfilohija Radovića.

Na najnoviji poziv haškom optuženiku Radovanu Karažiću na dobrovoljnu predaju koji je došao od Amfilohija, mitropolita Crnogorsko-promorskog, zvaničnih reakcija vlasti u Republici Srpskoj još nema. Očigledno je da su oni trenutno više zaokupljeni reformama policije i odbrane.
Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, Tomislav Tomljanović, komentarišući za naš radio ovu vijest, rekao je da je zanimljivo da su brojni pozivi Karadžiću na predaju, pa i od pojedinih predstavnika Srpske pravoslavne crkve, uslijedili tek nakon privođenja njegovog sina Saše od strane NATO snaga u BiH:

„Ovo što sada imamo da ga i Srpska pravoslavna crkva poziva, to je dokaz da se kod nas još uvijek politika i crkva nisu dovoljno razdvojile. Ili oni možda osjećaju težinu savjesti zbog svih svojih miješanja tijekom sukoba u Bosni i Hercegovini. Dakle, smatram to pranjem savjesti, što se Srpske pravoslavne crkve tiče.“

Velimir Sakan, predsjednik Odbora za odbranu i bezbjednost u Narodnoj skupštini Republike Srpske kaže da je tek od nas čuo za ovu informaciju, te dodaje:

„Nisam u poziciji da komentarišem išta, izuzev da je to njihov način viđenja ove situacije koja je trenutno vezana za ovaj problem.“

Branko Todorović, predsjednik Helsinškog odbora za ljudska prava u Republici Srpskoj, ocijenio je poziv mitropolita Afilohija značajnim pomakom ka distanciranju Srpske pravoslavne crkve od ratnih zločina:

„Ovo što je Amfilohije Radović rekao, taj poziv, na neki način govori o tome da Srpska pravoslavna crkva istinski želi da se distancira od svih onih čija je odgovornost evidentna i koji treba da odgovaraju za neke zločine i nedjela koja su počinjena. Vrlo često su ti političari nekada govorili da je to u ime srpskog naroda i u ime pravoslavlja itd., prema tome mislim da je ovo jedan značajan i dobar pomak koji stvari na neki način izvodi na čistac.“

Poziv za dobrovoljnu predaju Karadžiću 28. jula je uputila i njegova supruga Ljiljana Zelen Karadžić:

„Bolno mi je i teško da te zamolim, pa ipak te molim svim svojim srcem i dušom da se predaš. To će biti žrtvovanje za nas, za našu porodicu.“

Nakon ovoga, Karadžića je na predaju pozvao i vladika Zahumsko-hercegovački Grigorije:

„Ako Karadžića pozove njegova supruga da se preda zbog porodice, mogu ga i ja pozvati da to učini zbog naroda.“

Brojne pozive Radovanu Karadžiću da se preda Haškom tribunalu uputio je i predsjednik Republike Srpske Dragan Čavić, koji uvijek naglašava da je to zvaničan stav institucija RS, ali i zakonska obaveza. Poziv Karadžiću da se preda, predsjednik Republike Srpske uputio je i početkom avgusta:

„Radovan Karadžić mora da se preda. Ako se Radovan Karadžić ne preda, on mora biti uhapšen. Ponoviću po ko zna koji put: MUP RS mjesecima radi na osobama koje se nalaze na javnoj optužnici, sa namjerom da oni dođu u Hag. Ili da dođu na način kako je to rađeno u prvoj polovini godine, njihovim otkrivanjem, pa onda, nakon toga pregovaranjem ’da li želite da se predate ili ćete biti lišeni slobode’ ili direktno, neposrednim lišavanjem slobode čim se otkriju. Nema treće. Treći put ne postoji.“

Zbog toga što Radovan Karadžić i Ratko Mladić nisu u Hagu, institucije Republike Srpske se nalaze pod ogromnim pritiskom međunarodne zajednice, kazao je Čavić naglasivši da „ne mogu i ne smiju Srbi u Bosni i Hercegovini dozvoliti sebi da Republika Srpska prestane da postoji zbog jedne ili deset glava voždova“.
XS
SM
MD
LG