Dostupni linkovi

Jedu li političari ono što se uvozi?


Dok se bh. političari ne osvrću na upozorenja poljoprivrednika, nekontrolisan uvoz hrane, naročito mesnih prerađevina, prijeti zdravlju građana Bosne i Hercegovine. U prvih sedam mjeseci ove godine u Bosnu i Hercegovinu uvezeno je 14,5 tona mesa. Njegov kvalitet je loš i ne odgovara zakonskim standardima, upozorava Zoran Đerić, glavni veterinarski insprektor RS. Vođen dugogodišnjim iskustvom, Đerić tvrdi kako je nemoguće da državne institucije, zadužene za praćenje kvaliteta uvoza mesa, za razliku od entitetskih, do sada nisu pronašle i uništile niti kilogram sumnjivih proizvoda.

ĐERIĆ: Mi smo u svom dosadašnjem radu nailazili na jako loše sirovine, pogotovo kada se radilo o mašinski odkoštenom mesu, takozvanom omu. Do sada mi smo uništili nekih 40-ak tona tih proizvoda, što nije zanemarljiva količina, ali evo, ja sada ne znam da je za ovih godinu dana išta uništeno i zaustavljeno da uđe u Bosnu i Hercegovinu. Izgleda da je BiH mjesto gdje može bilo ko prodati bilo šta.

Povećan broj karcinoma u BiH, naročito karcinoma debelog crijeva, može se dovesti u vezu s lošim kvalitetom hrane. U mesnim prerađevinama se, tvrde inspektori, nalazi sve i svašta. Ali zbog loše kupovne moći, građani cijenu stavljaju ispred kvaliteta i zdravlja.

GRAĐANKA1: Ja sam čula od mesara, jedan se izd'o se pa rek'o predamnom, da ona krilca, što oni nama prodaju za dvije marke, stoje po 20 godina. Po 20 godina stoji negdje smrznuto u vražijoj materi!

GRAĐANKA2 : Trovali su nas čitav rat sa svačim, pa nek truju i ovim.

Domaći poljoprivrednici svjesni su opasnosti koja prijeti od uvoza mesa koje Evropa nakon godinu dana otpisuje i uništava, a bh. građani jedu.
Andrej Stiblik, poljoporivrednik iz Doboja, veli, svojoj trogodišnjoj djevojčici ne daje ništa što dolazi iz uvoza, te da se i građani treba da se zapitaju šta jedu.

ANDREJ: Recimo jedna Mađarska, u kojoj vlada ta ptičija groznica, ptičija gripa, kako je već zovu, i mi sad od njih uvozimo piletinu. Ja vas pitam da li biste vi tu piletinu dali svom djetetu.

Iako smatra da u Bosni i Hercegovini postoje proizvođači čiji su mesni proizvodi na zavidnom nivou, Zoran Đerić, glavni veterinarski inspektor RS, u svom frižideru mesnih prerađevina nema.

ĐERIĆ: U mojoj kući se ne nalaze proizvodi od mesa. Nalaze se samo komadni proizvodi, a nikakvih prerađevina nema. Jednostavno, iz razloga što predugo radim u ovoj oblasti i znam šta se može naći u ovim proizvodima.

Mada na državnom nivou postoji zakon o hrani, Agencija za bezbjednost hrane još nije zaživjela što dovoljno govori o spremnosti državnih institucija da zaštite svoje građane. S obzirom da uporno ignorišu upozorenja, poljoprivredni prerađivači u BiH se pitaju: jedu li i političari ono što serviraju narodu?
XS
SM
MD
LG