Dostupni linkovi

Počelo prisilno iseljavanje iz Gaze


Izraelska vojska i policija od jutros prisilno iseljavaju židovske doseljenike iz dviju najvećih kolonija u Pojasu Gaze, Neve Dekalim i Moraga. Doseljenici koji su odbili napustiti svoje dosadašnje domove do ponoći, kada je istekao rok koji je vlada postavila za njihovo iseljavanje, pokušali su se oduprijeti vojnicima, ali su savladani i na rukama vojnika i policajaca ukrcavani u posebne autobuse koji će ih prevesti u Izrael.

Ulazak vojske i policije u židovska naselja na okupiranim teritorijama i početak prisilnog iseljavanja izazvali su više incidenata i fizičkih sukoba. Dio doseljenika odbija napustiti kuće i imanja u kojima žive više desetljeća, otkako je Izrael 1967. u kratkotrajnom ratu okupirao dijelove Pojasa Gaze i Zapadne obale. Ta područja će postati sastavnim dijelom teritorija buduće palestinske države i povlačenje više od 8,000 doseljenika ključni je dio mirovnog plana za okončanje izraelsko-palestinskog sukoba. Procjenjuje se da je do ponoći, kada je istekao rok koji je izraelska vlada odredila za dobrovoljno iseljavanje, dijelove Pojasa Gaze i Zapane obale napustilo oko 60 posto židovskih doseljenika.

Suočen sa današnjim dramatičnim prizorima prisilnog iseljavanja i odvlačenja muškaraca, žena i djece u vojne autobuse, premijer Ariel Sharon ponovo se, posredstvom televizije, obratio naciji.

"Pozivam vas da ne napadate muškarce i žene u uniformama naše vojske i policije. Ne krivite njih za ovu nesreću i ne ozlijeđujte ih. Krivite mene. Ja sam kriv, a ne vojnici i policajci. Slike što ih danas gledam cijepaju mi srce. Unatoč svemu, čini mi se da se doseljenici koji su proveli toliko godinana ovom području i odgodjili tri generacije svojih, ponašaju dostojanstveno i da čine veliki napor kako bi evakuacija protekla što mirnije", izjavio je premijer Sharon.

U međuvremenu, odvojen dvostrukim sigurnosnim koridorom, dio Palestinaca slavi odlazak Izraelaca. Raspoloženje među palestinskom većinom, za Radio Slobodna Evropa pojašnjava Hanan Asravi, zastupnica u palestinskom parlamentu.

"S jedne strane Palestinci se raduju iseljavanju židovskih naselja i povlačenju izraelske vojske. Palestincima u Gazi je neophodna svakodnevnica bez vojske i doseljenika koji im život pretvaraju u pakao. No, s druge strane, ljudi su vrlo realistični jer znaju da Izrael i dalje želi zadržati kontrolu nad zračnim prostorom, teritorijalnim vodama i kontrolnim prijelazima, kao i da želi razdvojiti Gazu od Zapadne obale", izjavila je Hanan Asravi, zastupnica u palestinskom parlamentu.

Izraelske vlasti očekuju da bi vojska mogla okončati evakuaciju svih naselja za nekoliko dana. Izraelski plan za povlačenje s palestinskih teritorija predviđa da do početka idućeg mjeseca bude potpuno evakuirano 21 židovsko naselje u Pojasu Gaze i četiri sa sjevera Zapadne obale.
XS
SM
MD
LG