Dostupni linkovi

Neobičan pad kiparskog aviona


Istražioci su pronašli na mjestu nesreće dvije crne kutuje, ali je jedna toliko oštećena da možda neće biti od pomoći u otkrivanju uzroka udesa.
Kiparski avion je bio na putu iz Larnake za Prag preko Atine. Pola sata nakon polijetanja, kapetan je prijavio probleme u sistemu za cirkulaciju vazduha. Koji minut nakon ulaska u vazdušni prostor Grčke izgubljen je svaki kontakt sa letilicom. Dva aviona grčkog ratnog vazduhoplovstva, kako procedura nalaže, krenuli su u pomoć. Kada su se približili kiparskom Boingu nisu mogli vidjeti pilota, a kopilot je bio onesvješćen ili mrtav dok su dvije osobe za koje se ne zna jesu li članovi posade ili putnici, pokušavale da preuzmu kontrolu nad avionom koji je besciljno kružio vođen automatskim pilotom do trenutka udara u zemlju.

Spasilačke ekipe pronašle su do sada 119 žrtava, većinom Kiprana. Prve analize ukazuju da su putnici možda bili mrtvi znatno prije fatalnog pada Boinga 737 na liniji ZU 255.Rojters, pozivajući se na zvaničnike grčkog ministarstva odbrane, tvrdi da je većina tijela nastradalih nađena u smrznutom stanju. To pak sugeriše da je u avionu došlo do nagle dekompresije, pa su putnici i posada u trenu bili izloženi veoma niskim teperaturama na visini od 10 hiljada metara. Druga pretpostavka je da je u avionu došlo do naglog nestanka kiseonika. Dok je kiparski Boing bio još na pisti u Larnaki, intervenisali su tehničari da bi otklonili kvar na sistemu za pritisak.

Isti avion je u nedavnoj prošlosti u nekoliko navrata zbog kvarova skraćivao planirane rute. U direkciji kompanije “Helios” energično tvrde da je letilica bila podvrgnuta kompletnom tehničkom pregledu prije par sedmica. Uprkos ovakvim uvjeravanjima, revolt pilota i putnika prinudio je kompaniju da otkaže današnje letove.
XS
SM
MD
LG