Dostupni linkovi

Poseta pre konačnog izveštaja


Vlada Kosova je spremna da specijalnom predstavniku generalnog sekretara Ujedinjenih nacija ambasadoru Kai Eideu predstavi dostignuća u procesu ispunjenja standarda. Očekuje se da Eide naredne nedelje stigne na Kosovo u okviru svoje treće turneje, s ciljem da proceni koliko je urađeno u procesu primene standarda.

Koordinator kosovske Vlade za standarde, Avni Arifi, izjavio je za Radio Slobodna Evropa kako će Kai Eide, za razliku od prošlog puta kada je obilazio teren, sada o ispunjenju standarda razgovarati sa zvaničnicima institucija:

“U trećoj fazi očekujemo da najveći deo vremena Eide provede razmatrajući detalje plana za implementaciju, rezultate i različitu dokumentaciju.”

Misija ambasadora Eidea biće da proceni koliko je Kosovo postiglo u procesu ispunjenja standarda demokartskog društva, od čega zavisi i početak procesa rešavanja konačnog statusa Kosova.

Portparol UNMIK-a Šaron Mekferson:

“Generalni sekretar UN Kofi Anan dao je mandat ambasadoru Kai Eideu da obavi suštinsku procenu provođenja standarda. On će tu misiju uskoro započeti.”

Prema rečima Arifija, Vlada će predstaviti napredak u mnogim oblastima, ali, kaže, i dalje najveći izazov ostaje povratak raseljenih lica:

“U izvršavanju zadataka napravljen je progres, što je i Savet bezbednosti procenio 27. maja. Međutim, najveći problem i izazov je mali broj povratnika.”

Nakon nedavnog sastanka sa ambasadorom Eideom, predstavnici Kontakt grupe su kritikovali Vladu Kosova zbog zaostajanja u procesu povratka, zahtevajui konkretne korake na terenu.

Međutim, Arifi kaže kako je Vlada puno toga uradila u procesu povratka, s obzirom da je ona najveći donator, dok su istovremeno kosovske opštine usvojile strategiju za povratak:

“U opštinama na Kosovu ne postoji otpor prema povratku raseljenih. Oni koji su se vratili uglavnom su zadovoljni načinom na koji su primljeni”, kaže Arifi, ističući kako posebno nepovoljna ekonomska situacija utiče na mali broj srpskih povratnika.

Inače, prema nekim najavama, Kai Eide bi svoj izveštaj o primeni standarda demokratskog društva na Kosovu mogao da objavi krajem septembra, iako je on sam više puta isticao kako ne želi vremensko ograničenje za podnošenje izveštaja. U slučaju da Kai Eide pozitivno oceni proces ispunjenja standarda, otvoriće se put za početak razgovora o definisanju budućeg političkog statusa Kosova.
XS
SM
MD
LG