Dostupni linkovi

BiH sa dva šefa diplomatije


Još uvijek nije riješena dilema ko je ustvari ministar vanjskih poslova BiH. Mladen Ivanić, kojeg je Adnan Terzić razriješio te funkcije, ili Ana Trišić - Babić, koju je postavio za vršioca dužnosti? Ivanić se danas pojavio u uobičajeno vrijeme na radnom mjestu. Na ulaska u zgradu Ministarstva, kratko je izjavio:

“Ja sam svoje rekao. Prema tome, gospodin Terzić ima one tri mogućnosti. To znači ili da dođe neki pravni organ koji će reći da je njegova odluka ispravna, ili da to izglasa na Parlamentu, ili da me lideri četiri partije, mimo moje, pozovu da se povučem. Ja ću sve to da uradim. Sve drugo meni je potpuno nelegalno. Zato radim svoj posao. A mislim da je fer i pošteno njemu ostaviti tih 15 dana, koliko je dobio od Parlamenta da završi to što je počeo.”

Predsjedavajući Vijeća ministara, Adnan Terzić, pak smatra da Ivanić u kancelariju može ući samo kako bi se razriješio dužnosti:

“Gospodin Ivanić ima pravo da se ponaša onako kako on misli da treba. Ja samo znam da postoje propisi na osnovu kojih sam ja donio odluku i ako on odluči da krši tu odluku, to je njegovo građansko pravo.”

Ivanić danas nije želio davati opširnije izjave podsjećajući da je sve već rekao. Naprimjer:

“Gospodin Terzić ima pravo da me razriješi. To je njegovo potpuno legitimno pravo, ali on za to mora dobiti saglasnost Parlamenta. Sve dok je ne dobije, ja ću obavljati funkciju. Dakle, ja ću insistirati na pravu i na pravnim normama, jer mislim da je to presudno za dugoročnu ravnopravnost svih naroda u BiH i ravnopravnost članova Savjeta ministara.”

Adnan Terzić je za vršioca dužnosti ministra vanjskih poslova imenovao Anu Trišić - Babić. Ona, spletom porodičnih okolnosti, danas nije na poslu, tako da je izbjegnut njen susret s Ivanićem.

U Ustavno-pravnoj komisiji Parlamenta BiH, član Petar Kunić kaže da Predstavnički dom Parlamenta mora dati saglasnost za razrješenje i novo imenovanje ministara. Za ono što je do sada urađeno, Kunić tvrdi da je:

“Nezakonito i antiustavno. Nema vršioca dužnosti prema pozitvnim propisima BiH. Nema instituta instaliranog u pravni sistem. Prema tome, ne može samovoljno gospodin Terzić da izmišlja neke institute i da samovoljno imenuje vršioce dužnosti.”

Terzić je na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta dobio obavezu da se konsultuje sa političkim partijama koje učestvuju u vlasti, kako bi se našlo odgovarajuće rješenje, podsjeća Kunić:

“A on i dalje krši propis i imenuje vršioce dužnosti. Ne može imenovati vršioce dužnosti, već smijenjeni, odnosno ministri koji su podnijeli ostavke ostaju na funkciji do imenovanja novih ministara.”

Mladen Ivanić je juče u Banjoj Luci izjavio kako će ministarsku funkciju napustiti, između ostalog, ako to od njega bude traži Ured Visokog predstavnika. Za sada u Uredu žele objašnjenje da li je imenovanje vršioca dužnosti u skladu sa Zakonom o vijeću ministara. Portparol Ureda, Ljiljana Radetić:

“Kancelarija Visokog predstavnika očekuje od Savjeta ministara njihovo pravno tumačenje trenutne situacije i na tome će zasnovati svoje stanovište. Dok to ne dobijemo, ne možemo ništa dalje komentarisati.”

U Terzićevom kabinetu smo dobili potvrdu da je u toku izrada pravnog tumačenja. Postoje i neke špekulacije da će Terzić imenovati novog nasljednika Mladena Ivanića i taj prijedlog uputiti u redovnu parlamentarnu proceduru.
XS
SM
MD
LG