Dostupni linkovi

Pronađeni transkripti koji povezuju Miru Marković sa ubistvom Stambolića


Odluka Okružnog suda u Beogradu da povuče poternicu za Mirom Marković ponovo je otvorila pitanje sumnji koje su se mogle čuti oko njene odgovornosti za ubistvo pojedinih političkih protivnika u vreme vladavine Slobodana Miloševića. Mada je optužnica jedino teretila Miru Marković za učešće u nezakonitom dodeljivanju stanova, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije svojevremeno je iznosilo neke pretpostavke o njenoj umešanosti u ubistvo bivšeg predsednika Predsedništva Srbije Ivana Stambolića.

Radio Slobodna Evropa saznaje da su u ostavštini Ivana Stambolića nedavno pronađeni neobjavljeni transkripti njegovih razgovora sa novinarom Slavkom Ćuruvijom gde je, između ostalog, bilo reči i o Miri Marković. Ove rukopise imala je prilike da pogleda istoričar Branka Prpa, koja za naš program kaže da je Mira Marković vezana za ubistvo Slavka Ćuruvije i Ivana Stamoblića.

“To je potpuno jasno da je ona i te kako vezana za ta dva ubistva i takvu odluku je mogao da donese samo najviši državni vrh, ne nekakvi operativni tipovi, koji su izvršioci ubistva. Ta osoba je odgovorna. To što njoj nije direktno dokazana krivica, kao što nije direktno dokazana krivica ni Slobodana Miloševića i za ubistvo Slavka Ćuruvije i za ubistvo Ivana Stambolića i za ubistva za Ibarskoj magistrali, to je samo pitanje dana i ljudi koji će o tome da progovore.”

Advokat porodice Stambolić, Nikola Barović, tvrdi da je umešanost Mire Marković u ubistvo Ivana Stambolića moguće dokazati i u samom sudskom postupku.

“Moguće je dokazati. Najjednostavniji je institut svedoka saradnika. Kad bi se on više koristio, onda bi verovatno i dolazilo do većih rezultata i kada bi žrtve, pogotovo žrtve koje su postale žrtve institucija sistema i gde ubice dolaze iz državnih institucija, imale veće pravo u sudskim postupcima. Za sada egzistira apsurd, da ne kažem perverzija, da žrtva treba da ima poverenje u državne institucije, iako je ubistvo organizovano iz državnih institucija.”

Sa druge strane, Mira Marković će se, prema onome što je rekao generalni sekretar Jugoslovenske udružene levice Dragana Kuzmanović, vratiti u Srbiju najverovatnije početkom septembra ove godine.

“Povlačenje Interpolove optužnice znači da se umesto prava sile, prava moći, kojom se koristilo tadašnje pravosuđe i podgilo optužnicu za koju znamo da je apsolutno političke prirode sa krajnjim ciljem da se oslabi odbrana njenog supruga Slobodana Miloševića, dakle, sada koristi sila prava.”

Za to vreme, na političkoj sceni Srbije stranke se međusobno optužuju oko toga ko je i pod kojim uslovima izdejstvovao povlačenje poternice za suprugom Slobodana Miloševića. Visoki funkcioner Srpskog pokreta obnove, inače član vladajuće koalicije, Danica Drašković:

“Ja mislim da Mirjana Marković nikada nije ni otišla iz Srbije. Ona i njen muž i dalje vladaju ovde preko Socijalističke partije, koja podržava Vladu i zato se ništa nije ni promenilo. Ubice Slobodana Miloševića i njene ubice koje su ubijale, ne samo po Bosni, Kosovu, Hrvatskoj, nego i po Srbiji, danas su heroji. Znači, gospođa će doći opet na svoje.”

I sam potpredsednik Republičke vlade Miroljub Labus najavljuje da sudski postupak za učešće u nezakonitom dodeljivanju stanova protiv Mire Marković neće biti jedini.

“Sigurno da treba da se završi vezano za tu raspodelu stanova, ali postoje mnogo ozbiljniji procesi u kojima bi ona trebala da učestvuje.”

No uprkos takvim stavovima, koji se mogu čuti iz samog vrha vlasti, sociolog Zagorka Golubović upozorava da odluka o ukidanju poternice za Mirom Marković samo potvrđuje da je došlo do pune reafirmacije snaga režima Slobodana Miloševića.

“To je samo nastavak restauracije staroga režima, jer mi vidimo tokom cele godine da imamo povratak snaga staroga režima i u instituciji ekonomske i političke moći, a drugo, to je dokaz pseudo legalizma koga proklamuje premijer Vojislav Koštunica i koji takvim pseudolegalizmom u stvari omogućuje povratak snaga staroga režima. Ta reafirmacija je već na delu.”
XS
SM
MD
LG