Dostupni linkovi

Kosumi spreman za susret sa Koštunicom


Premijer Kosova Bajram Kosumi izjavio je kako nije dobio zvanican poziv i nije dogovoren datum njegovog eventualnog susreta sa premijerom Srbije Vojislavom Kostunicom.

Kosumi je to izjavio reagujuci na najave iz Beograda da ce veoma brzo biti upucen i formalni poziv da prvi susret Kosumija i Kostunice bude odrzan 24. maja u Prizrenu:

“Ne zelim da komentarisem koliko je to ozbiljno ili neozbiljno, ali ja nisam dobio nikakav zvanican poziv”, kaze Kosumi.

Kosovski premijer je izrazio spremnost da razgovara sa zvanicnicima u Beogradu. Bajram Kosumi kaze da je nameravao da uputi zvanican poziv srpskom premijeru:

“Spreman sam da se sastanem sa bilo kojim srpskim zvanicnikom, pa tako i sa gospodinom Kostunicom. Razmisljam da uputim zvanican poziv kako bismo razgovarali o tehnickom dijalogu izmedju Kosova i Srbije”, kaze Kosumi, isticuci da se zalaze da takav dijalog dovede do konkretnih rezultata.

U medjuvremenu politicki analiticar iz Pristine, Ibrahim Berisa (Berisha), kaze kako je pre bilo kakvih dogovora o mestu i datumu susreta neophodno utvrditi teme razgovora:

“Mozda je doslo vreme da se i sa Srbijom razgovara o nekim pitanjima. Ali za bilo kakve razgovore, pa cak i nezvanicne, najpre se mora utvrditi dnevni red, a zatim mesto i vreme”, kaze Berisa, isticuci da razgovori bez dnevnog reda imaju medijski efekat.

Kosovski analiticar ocenjuje da poziv za razgovore koji je uputio srpski premijer predstavlja neku vrsta igre. On objasnjava da je srpska strana pustila u javnost ideju o razgovorima nakon sto je uvidela da je albanska strana u defanzivi.

Berisa kaze da albanska strana nema platformu za razgovore sa Srbijom o pitanjima, kao sto su standardi, status ili evropska integracija:

“Albanska strana nije u povoljnoj poziciji jer je izgubila mnoge prednosti koje je imala odmah nakon rata. Srpska strana pokusava da iskoristi sadasnju situaciju uslovljavajuci regionalnin mir i proces evropske integracije pritiskom na albansku stranu da se spusti nivo razgovora, ne o pitanju statusa, jer, kaze Berisa, Kosovo o tome ne zeli razgovarati sa Srbijom.
XS
SM
MD
LG