Dostupni linkovi

Povijesni medijski događaj


Analiza medija od trenutka kada je u subotu uvečer objavljeno da je papa Ivan Pavao Drugi umro, pokazuje da je papina smrt medijski najpokrivaniji dogadjaj u posljednjem desetljeću. Čak ni katastrofalni potres i tsunami u Aziji krajem prošle godine, ili teroristički napad na New York 11. rujna , ili smrt princeze Dijane, dogadjaji koji su takodjer šokirali svijet nisu dobili takav medijski publicitet kao smrt Karola Woytile, prvog slavenskog pape u povijesti Rimokatoličke crkve. U prva četiri dana nakon papine smrti objavljeno je oko 75 tisuća članaka, a internet stranice zabilježile su oko 10 milijuna posjetilaca.

Primjerice, riječ "povijesno" kada se spominjala ličnost pape upotrebljena je viša od dva milijuna puta, "konzervativan" oko miljun i pol puta, dok je "voljeni ili ljubljeni" upotrebljena oko 600 tisuća puta.

Medijski analitičari ističu da je u samo 72 sata nakon papine smrti objavljeno pet puta više novinskih priča nego je to bio slučaj s posljednjom velikom svjetskom katastrofom - tsunamijem u južnoj Aziji. U usporedbi sa smrću princeze Dijane, koja je takodjer bila izuzetno omiljena kod običnih ljudi, papinoj smrti data je gotovo osam puta veća pozornost nego smrti članice britanske kraljevske obitelji 1997.g.

Možda korijeni ovog fenomena leže u činjenici što su se ljudi lako mogli identificirati sa papom Ivanom Pavlom Drugim koji je bio izuzetna osoba, svjetski putnik, a istodobno se mogao doživjeti kao obični svećenik , onaj koji je blizak vjernicima. Sam papa je bio sklon medijima, a i za smrt poglavara Rimokatoličke crkve, brojni novinari su obavješteni SMS i e-mail porukama.Vjerojatno su i to bile papine instrukcije suradnicima i tiskovnom uredu Svete Stolice, smatraju medijski analitičari.
XS
SM
MD
LG