Dostupni linkovi

Šef UNMIK-a u Beogradu


Šef UNMIK-a Soren Jensen Petersen izjavio je nakon susreta sa najvišim zvaničnicima Srbije da će započinjanje razgovora o konačnom statusu Kosova u ovoj godini zavisiti od njegovog izveštaja o ostvarivanju standarda koji bi treba da napravi početkom leta.

“Kad je reč o septembru mislim da je jedan preliminarni plan Kontakt grupe i Ujedinjenih nacija da ćemo imati stručnu procenu implementacije standarda, i ja ću dati izveštaj Savetu bezbednosti krajem maja. Na osnovu moga izveštaja biće odlučeno da li da se napravi sveobuhvatni pregled što bi trebalo da se završi do kraja jula. U slučaju pozitivne evaluacije ostvarenog napretka onda će se razgovori o statusu započeti negde krajem septembra.”

Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica i Soren Jensen Petersen složili su se da za uključivanje predstavnika Beograda u decentralizaciju vlasti na Kosovu treba naći praktično i adekvatno rešenje u okviru srpske delegacije. Dogovoreno je da u najskoriji vreme započne razgovor unutar posebnih radnih grupa za energiju i povratak.

Šef civilne administracije na Kosovu nije imao više informacija o najnovijem incidentu prilikom koga su u okolini Srbice teško premlaćeni bračni par Nedeljko i Nevenka Vučić.

“Pokušavamo da saznamo šta se tačno desilo i koje su okolnosti ovog nemilog događaja, a s obzirom da u ovom trenutku nemam izveštaj o tome ne mogu da prokomentarišem ovaj incident. Ali čim budem dobio podatke daću izjavu po tom pitanju.”

Predsednik Srbije Boris Tadić preneo je Petersonu da je apsolutno neprihvatljivo održavanje vojnih vežbi Kosovskog zaštitnog korpusa u okolini Vučitrna i zatražio hitan sastanak načelnika Generalštaba Vojske Srbije i Crne Gore i komandanta KFOR. Vojne vežbe predstavljaju grubo kršenje Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i ustavnog okvira za Kosovo i Metohiju jer je Kosovski zaštitini korpus ustanovljen kao civilna organizacija, novodi se u saopštenju predsednika Srbije. Petersen je sa svoje strane Tadiću pružio uveravanja da nisu tačne informacije o njegovom skorom odlasku iz Prištine.

“Ja sam mu rekao da imam loše vesti ali imam nameru da ostanem nešto duže na Kosovu nego što izgleda mislite, s obzirom da se nalazim u tom ključnom trenutku za Kosovo i mislim da je bitno da se uspostavi neophodna ravnoteža kako bi se proces donošenja konačne odluke o Kosovu odvijao.”
XS
SM
MD
LG