Dostupni linkovi

Demonstranti zauzeli zgradu vlade u Biškeku


Tisuće prosvjednika u kirgistanskoj prijestolnici jutros su se sukobili s policijskim snagama nakon čega su ušli u Bijeli dom, sjedište vlade.
Novinarka radija Slobodna Evropa Bubakan Dosaileva javlja: "Ljudi i dalje demonstriraju na glavnom trgu, prešli su metalne barijere oko zgrade vlade, i ušli u zgradu".

Prosvjed je počeo mirno, ali je prerastao u nasilje u trenutku kada su se pristaše predsjednika Askara Akajeva sukobili s demonstrantima.

Mnogi od prosvjednika oboružani kamenjem i drvenim palicama razbijaju prozore na vladi , bacaju van dokumente i fotografije predsjednika Akajeva. Traži se oslobadjanje opozicijskih lidera iz zatvora.

Naš novinar Jaen Christophe Peuch javlja kako je samo trenutak izgledalo da će policija spriječiti demonstrcije , medjutim nakon dvije tri minute, prosvjednicima je uspijelo odbiti policijske snage i u tom trenutku došlo je do sukoba.

Peuch ističe kako je obišao područje oko vlade i te da nema snaga sigurnosti, tu i tamo neki prometni policajac.

Aktualni vođa opozicije i bivši premijer pozvao je na smirivanje stanja, a predsjednik Akajev je po posljednjim informacijama napustio zgradu vlade.

Anti vladine demonstracije nastavljene su i u drugim gradovima Kirgistana, posebno onima na jugu zemlje - Jalalabatu i Oshu . Taj dio zemlje koji je i inače siromašniji, opozicija kontrolira od ponedjlejka.

I dalje je aktualan zahtjev - ponavljanje izbora i silazak s vlasti predsjednika Askara Akajeva.
XS
SM
MD
LG