Dostupni linkovi

Todović odgodio izjašnjavanje o optužnici


Ratko Marković, svjedok odbrane na suđenju nekadašnjem srbijanskom i jugoslovenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću, svoje bi višednevno svjedočenje, koje je započelo prošle sedmice, u najboljem slučaju mogao završiti sutra. Započinjući, naime, unakrsno ispitivanje ovoga svjedoka, tužilac Geoffrey Nice je Markovića zamolio za kratke i jasne odgovore. Marković je u glavnom iskazu davao vrlo opširne i detaljne odgovore, što je u više navrata navelo Sudsko vijeće na intervenciju.

Kao stručnjak za ustavno pravo, Marković je prethodnih dana govorio o pravnim aspektima raspada avnojske Jugoslavije, za šta je optužio Sloveniju, Hrvatsku i BiH, odnosno odluke ovih država da početkom devedesetih proglase nezavisnost od Jugoslavije. “Secesija ovih republika” - kazao je Marković, “a ne nekakav udruženi zločinački poduhvat dovela je do raspada bivše Jugoslavije”.

Marković je bio šef delegacije SRJ na pregovorima u Rambouilletu 1999. godine. Kazao je da pregovora zapravo uopšte nije ni bilo, kao što ni završni dokument nije bio sporazum o kojem su se dogovorili pregovarači:

"Ono što nam je bilo predloženo uopšte nije bio sporazum, već jednostrani diktat. Od nas se tražio samo potpis, nikako učešće u formulisanju rešenja, samo potpis".

Tadašnja šefica američke diplomatije, Madeleine Albright – kazao je Marković – upozorila je da će izgubiti Kosovo ako ne prihvati sporazum. Nazivajući Albrightovu "sivom eminencijom, piscem scenarija i režiserom" konferencije u Rambouilletu, Marković je opisao njen stav u razgovoru 14. februara 1999. kao "mješavinu sentimentalne patetike i despotske osionosti".

* * * * *

Danas se u sudnici Haaškog tribunala prvi put pojavio Savo Todović, nekadašnji zamjenik upravnika fočanskog KP Doma, koji se prije desetak dana dobrovoljno predao. Optužnica podignuta još 1997. godine tereti ga po 18 inkriminacija za ratne zločine počinjene u KP Domu, koji je u periodu od 1992. do 94. godine služio kao srpski zarobljenički logor.

Todović je zatražio da se njegovo izjašnjavanje o krivici odgodi za 30 dana, na šta prema pravilima Tribunala ima pravo.
XS
SM
MD
LG