Dostupni linkovi

Američke sankcije za Beograd


U narednim danima Sjedinjene Države će povući svoje savetnike zadužene za tehnička pitanja iz srpskih ministarstava. Biće to jedna od prvih posledica odluke o suspenziji dela američke pomoći Srbiji, potvrdio je ambasador SAD u Beogradu Majkl Polt. Takođe on precizira da će Pauelova odluka uticati na pomoć za reformu poreskog sistema, pristupanje Svetskoj trgovinskoj organizaciji, ekonomske reforme koje treba da privuku strane investitore, kao i pomoć Jugoslovenskom aerotransportu za uspostavljanje direktne linije sa Sjedinjenim Državama, naveo je Polt. Samo je jedan način da Beograd izađe iz ove situacije, dodao je on.

“Ono što bi Vlada Srbije trebalo da učini jeste da jednostavno ispuni svoje obaveze. Prva od njih je da sve one koji su optuženi za ratne zločine uhapsi i preda Hagu. Pojedinačne ili delimične saradnje ne može biti. Saradnja nije ako jedna ili dve osobe sarađuju. Jednostavno, potrebna je potpuna saradnja sa Hagom.”

Ipak u ovom trenutku Vašington ne okreće u potpunosti leđa Beogradu. Polt je naglasio da će Sjedinjene Države nastojati da što je moguće više ublaže uticaj uskraćivanja pomoći na narod Srbije. Zato će biti povećana pomoć za pojedince, privatni sektor, lokalne vlasti, nezavisne medije, kao i organizacije i programe koji su privrženi reformama. Takođe dodatna dva miliona dolara biće izdvojena za školovanje mladih iz Srbije u Sjedinjenim Državama, 31 milion za otvaranje novih radnih mesta i razvoj privrede, i tri miliona kao podsticaj suđenjima za organizovani kriminal i ratne zločine. Nakon vesti iz Vašingtona, savetnik srpskog predsednika Borisa Tadića Jovan Simić za naš program je rekao da su građani Srbije taoci vlade Vojislava Koštunice.

“Nažalost, Kabinet predsednika odnosno sam predsednik Tadić nema mogućnost da utiče na Vladu niti može sam da rešava ovaj problem iz prostog razloga jer on nema bilo kakve instrumente izvršne vlasti. Mi smo sada taoci naše vlade koja vodi tu politiku kako je vodi i rezultate sada imamo i znamo ih i imamo i buduće rezultate koje ćemo vrlo brzo sagledati u sledećih par meseci. Ja očekujem da će predsednik Tadić još jednom apelovati na premijera Koštunicu i na Vladu da počnu sa sarađuju sa Hagom.”

U stranci premijera Koštunice nam je rečeno da je odluka Demokratske stranke Srbije da u toku dana niko ne komentariše američki potez. Sve ocene i svi komentari dolaziće iz Vlade. Ministar za kapitalne investicije Velimir Ilić:

“Ja sam sinoć razgovarao sa ambasadorom Amerike koji me je pozvao da me obavesti o uvođenju delimičnih sankcija, a i danas će sigurno Vlada o tome raspravljati, imaćemo svoj stav. Prema tome ima mogućnosti da se to pitanje razreši i nadam se da će doći do rešenja.”

Ministar za lokalnu samoupravu Zoran Lončar izjavio je da Vlada nikada dobijanje pomoći nije vezivala za pitanje ispunjavanja međunarodnih obaveza.

“Vlada Srbije je svesna odgovornosti prema svojim građanima kao i svojih obaveza prema međunarodnoj zajednici. Ispunjavanje svojih međunarodnih obaveza vlada nikada nije povezivala sa dobijanjem međunarodne pomoći. Ispunjavali smo i nastavićemo da ispunjavamo svoje obaeze zato što se radi o međunarodnim obavezama koje je naša zemlja preuzela. Smatramo da nije dobro povezivati pružanje međunarodne pomoći sa ispunjavanjem naših obaveza i da to nije pravi način za rešavanje problema. Vlada Srbije nastavlja da radi na rešavanju problema saradnje sa Haškim tribunalom i uradićemo sve da se u najboljem interesu Srbije ovo pitanje do kraja reši.”

Vicepremijer Miroljub Labus preko svog savetnika za medije Slađane Paunović preneo je ocenu da odluka o suspenziji pomoći ima više politički nego ekonomski karakter. Šef diplomatije Vuk Drašković saopštio je da odluka američke adminsitracije nije neočekivana. On navodi da je mesecima upozoravao da će se nešto tako vrlo lako desiti.
XS
SM
MD
LG