Dostupni linkovi

Potraga za imenima iz aneksa


Vlada RS-a imenovala je danas osmočlanu radnu grupu za sprovođenje zaključaka konačnog izvještaja Komisije za istraživanje događaja u i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 1995. godine. Imenovanje ovog tijela u skladu je s odlukom Visokog predstavnika od 16. decembra 2004., prema kojoj se treba formirati grupa koja bi bila i pod nazorom EUPM-a, kako bi se analizirali povjerljivi ankesi izvještaja Komisije za Srebrenicu.

Prioritetni zadatak radne grupe je analiza informacija u povjerljivim aneksima konačnog izvještaja Komisije za Srebrenicu i identifikacija pojedinaca čija se imena navode u aneksima, a koji su još zaposleni ili imaju veze s institucijama RS-a ili BiH, rekao je za naš radio portparol premijera, Goran Radivojac:

“Sa prioritetom identifikacije lica koja su uključena u bezbjednosne strukture RS-a i BiH, znači u Vojsku RS-a, Ministarstvo odbrane RS-a, Ministarstvo odbrane BiH, Ministarstvo sigurnosti BiH, Obavještajno-bezbjednosnu službu, SIP-u i Državnu graničnu službu.”

Na čelu radne grupe je direktor Republičkog sekretarijata za odnose sa Haškim tribunalom i istraživanje ratnih zločina, Jovan Spajić, dok ostale članove čine predstavnici Kancelarije pravnog predstavnika RS-a, Ministarstva odbrane i Generalštaba Vojske RS, MUP-a RS, Kabineta predsjednika Vlade i Kancelarije za traženje nestalih i zarobljenih lica RS:

“U ovom trenutku ne znam sva imena. Znam da je gospodin Bogdanić ispred Kancelarije za traženje nestalih i zarobljenih lica. Ova druga imena nisu mi poznata, pa nisam ih ni upamtio.”

Prema riječima Radivojca, već danas radna grupa će početi s radom:

“Koordinator, gospodin Jovan Spajić, će stupiti u kontakt sa predstavnicima EUPM-a.”

Formiranje radne grupe pozdravila je i Kancelarija Visokog predstavnika. Portparol OHR-a, Ljiljana Radetić:

“Kancelarija Visokog predstavnika je zadovoljna što je Vlada RS-a konačno formirala ovu grupu. Važno je da se sve preporuke iz izvješata Komisije za Srebrenicu sprovedu u potpunosti i bez odlaganja. Grupa radi i dok ne objavi konačni izvještaj u februaru, ne možemo dalje komentarisati.”

Radna grupa je zadužena da izvještaj o izvršenim zadacima dostavi Vladi RS-a do kraja februara, a prema odluci Visokog predstavnika, nakon toga bi ovaj izvještaj trebao biti proslijeđen Državnom tužiocu i Visokom predstavniku.
XS
SM
MD
LG