Dostupni linkovi

U Slučaju Lora ništa novo


Epilog ovog slučaja se ne nazire ni nakon tri i po godine od hapšenja osumnjičenih za ratni zločin počinjen u vojnom zatvoru u splitskoj ratnoj luci Lori godine 1992. Godine 2002. osmorica osumnjičenih bivših vojnih policajaca bilo je oslobođeno optužbe da su ubili dvojicu hrvatskih građana srpske nacionalnosti, Nenada Kneževića i Gojka Bulovića, te da su ih na desetke zlostavljali. Predsjednik tadašnjeg sudskog vijeća, Slavko Lozina, je prilikom oslobađanja između ostaloga rekao:

''Nemamo dokaza, osim same činjenice da se zaista to dogodilo. Nama svima je žao što su dva života stradala a da krivac nije pronađen i da nije odgovarao. To je tragedija, ali nije greška ovoga vijeća.''

Vrhovni sud je mislio drugačije i lani je poništio splitsku presudu, između ostaloga i zato što nisu saslušani svjedoci iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore i trećih zemalja. Još se ne zna kad će se održati ponovljeno suđenje, ali na njemu će se - ovaj put - pojaviti svjedoci iz inozemstva, tvrdi čovjek koji je s njima u vezi, predsjednik Dalmatinskog komiteta za ljudska prava, Tonči Majić:

''Iz mojih kontakata sa njima čini mi se da su oni dosta zainteresirani da dođu, čak su neki izričito kazali da ne insistiraju na nekim strogim mjerama osiguranja, za koje su ranije smatrali da bi bilo primjereno. Mislim da ovaj put neće biti problema oko osiguranja. Prošli put sve se lomilo oko toga.''

Spominju se imena tridesetak potencijalnih svjedoka koji bi mogli doći na novo suđenje. Pitanje je koliko će se optuženih naći na klupi pred novim sudskim vijećem. Četvorica od njih su u pritvoru - Tonći Vrkić, Ante Gudić, Anđelko Botić i Davor Banić - dok su četvorica u bijegu: prvooptuženi, bivši upravnik zatvora, Tomislav Duić, te Josip Bikić, Miljenko Bajić i Emilijo Bungur.

Za ovom četvoricom je prije četiri mjeseca raspisana tjeralica koja je sedam dana putovala nekoliko desetaka metara između splitskog suda i zgrade MUP-a. Novo sudsko vijeće na čelu sa sutkinjom Spomenkom Tonković odlučit će hoće li se uz četvoricu prisutnih, četvorici odbjeglih suditi u odsutnosti. Tonči Majić misli da suđenje u odsustvu ne bi imalo smisla:

''Sjećam se da je OEES upozoravao da nema nikakvog smisla suditi u odsutnosti, da je to obični gubitak novca, ali, s druge strane i otkrivate sve ono što imate kazati onima koji su u bijegu i na taj način oni stječu prednost, nagrađujete one koji su pobjegli. Kasnije, kada se pojave, im ionako morate ponoviti suđenje.''

U predstojećem suđenju optužnica će biti deblja jer je u međuvremenu Županijsko državno odvjetništvo protiv petorice od osmorice optuženih: Duića, Vrkića, Bungura, Gudića i Botića podnijelo istražni zahtjev i zbog ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika i kršenja međunarodnih konvencija o ratnim zarobljenicima u zatvoru u Lori gdje ih je, prema nekim izvorima, ubijeno na desetke.

Nema sumnje da će predstojeće suđenje za ratni zločin u Lori biti i novi ispit za hrvatsko pravosuđe koje je trpjelo optužbe poput ove izrečene od odvjetnice u slučaju Lora, Ankice Luetić:

''Tvrdim da srpske obavještajne službe vode ovaj postupak, a eksponenti tih srpskih obavještajnih službi su nevladine udruge.''

Hrvatsko pravosuđe je u domaćoj i međunarodnoj javnosti umnogome bilo osramoćeno i bravurama suca Slavka Lozine, kao na samom početku suđenja 2002. kad je uputio čestitku hrvatskim nogometašima:

''Želim da iskoristim ovu prigodu i da u ime svih nas ovdje čestitamo našoj reprezentaciji na uspjehu koji je ostvarila prije par dana.''

Lozina je bio dosljedan sebi za vrijeme čitavog suđenja. U završnoj riječi, komentirajući svjedočenje umirovljenika Milisava Kataline, nazvao ga je Rambom zato što je u Lori izdržao slijedeće:

''On je imao palicu. Tom palicom me je tukao punom snagom po zglobovima počevši od stopala, preko koljena, sve do vrha glave i opet nazad. Tukao me je i po stranama. Onda su me uključivali na induktor i držali tako do iznemoglosti. Poslije su me polijevali vodom.''

Naravno, nije Lozina jedini koji je "slučaj Lora" dobrim dijelom transfromirao u "slučaj splitskog Županijskog suda". Tome je pridonijelo i samo izvanraspravno vijeće tog suda kad nije odmah - u rujnu - prihvatilo zahtjev državnog odvjetništva da se odredi pritvor nad optuženima nakon što je Vrhovni sud oborio Lozininu presudu. Kasnije, kad je Vrhovni sud odredio pritvor, četvorica optuženih su već bili u bijegu i radi toga će suđenje, i kad počne, biti krnje.
XS
SM
MD
LG