Dostupni linkovi

Sahranjen Jaser Arafat


Palestinski celnik Jaser Arafat sahranjen je danas, nedaleko od svog staba u Mukati u kojem je proveo posljednje tri godine, u potpunom okruzenju izraelskih snaga. Njegovo je tijelo rano poslijepodne dopremljeno helikopterom u Ramalu, gdje ga je docekalo nekoliko desetaka hiljada Palestinaca.

Palestinske snage sigurnosti nisu uspjele zaustaviti hiljade uzbudjenih Palestinaca da rukama dotaknu kovceg svog preminulog vodje. Potpuni kaos koji je prijetio da poremeti protokol, sprijecilo je pucanje u zrak i snazan zvuk policijskih sirena.

Pogrebu u Ramali, prethodila je sluzbena ceremonija odrzana jutros u Kairu, na kojoj su se od Arafata, uz najvise drzavnicke pocasti, oprostila izaslanstva vise od pedeset zemalja.

Ceremonija je odrzana u vojnom klubu Al Gala nedaleko od medjunarodnog aerodroma u glavnom gradu Egipta. Kairo je rodni grad Jasera Arafata i veci dio zivota bio mu je drugi dom.

Pristup kompleksu Al Gala za gradjane je Kaira bio zabranjen iz sigurnosnih razloga. Na oprostaju od Jasera Arafata bili su sefovi arapskih drzava i clanovi tamosnjih kraljevskih obitelji. Evropske su zemlje predstavljali ministri vanjskih poslova, a Sjedinjene Americke Drzave pomocnik drzavnog tajnika, William Burns.

Izraelsko izaslanstvo nije bilo u Kairu.

Kovceg s tijelom palestinskog vodje, prekriven palestinskom zastavom, prebacen je potom u obliznju dzamiju gdje je posljednju vjersku sluzbu Jaseru Arafatu odrzao seik Mohamed Sajed Tantani.

Nakon ispracaja uz vojne pocasti u Kairu, Arafatovo je tijelo egipatskim vojnim avionom prebaceno u Damask, a potom helikopterom u Ramalu, na njegovo posljednje odrediste.
XS
SM
MD
LG