Dostupni linkovi

Telekom Srbije namerava kupiti crnogorski Telekom


Na bazi dugoročne strategije svog razvoja Telekom Srbija odlučio je da učestvuje u tenderu za prodaju većinskog paketa akcija Telekoma Crna Gora. Pošto u potpunosti ispunjava uslove na tenderu, Telekom Srbija predao nadležnim je državnim organima Crne Gore zahtev za kupovinu tenderske dokumentacije, navodi se u pisanoj izjavi generalnog direktora Telekoma Srbija Draška Petrovića dostavljene medijima. Petrović takođe naglašava da je odluka o kupovini tenderske dokumentacije doneta uz saglasnost oba akcionara, PTT i grčke ompanije OTE. Istovremeno, ni Petrović niti bilo ko drugi iz menadžmenta Telekoma Srbija nije želeo da komentariše ovu odluku mimo zvaničnog saopštenja. A predsednik Sindikata Telekoma Srbija Zoran Mrvaljević u izjavi za naš program pozdravlja nameru svoje kompanije da kupi crnogorski Telekom.

“Nemam ništa protiv da kompanija Telekom Srbije bude prosto lider u Jugoistočnoj Evropi, i on je već sada u ovom trenutku lider jer smo dobili sertifikat od strane Evropske zajednice da je kompanija broj jedan u Jugoistočnoj Evropi. To je interes, da naša kompanija dostigne veliku vrednost na tržištu ako dođe jednog dana do privatizacije i prodaje da to stvarno ima vrednost. To je interes ne samo nas koji smo zaposleni nego to je interes ove zemlje.”

U Telekomu Srbija tvrde da kompanija posluje odlično i da je u 2004. godini na ime poreza na dobit plaćeno 467 miliona dinara. Ali ostaje činjenica da kompanija ima dug od 142 miliona evra prema italijanskom STET-u, koji je za Telekom zadužen da izmiri Javno preduzeće PTT Srbija. O isplativosti namere da se kupi Telekom Crna Gora za naš program govori i ekonomski ekspert dr Milan Kovačević.

“Prosto pitanje je za koju cijenu je isplativo. Ako postignu povoljnu cijenu biće i te kako isplativo, i obratno, ako konkurencija nabije cijenu onda će biti manje isplativo a biće onda to kupovina za neki strateški interes a manje za pravi prinos uloženog novca.”

Inače, pored Telekoma Srbija u trci za kupovinu crnogorskog Telekoma su austrijski operater Mobilkom, mađarski Matav, Vestern Vajerles, Telekom Slovenije i češki Radiokomunikace.
XS
SM
MD
LG