Dostupni linkovi

Dvodnevni sastanak Interpolove radne grupe iza zatvorenih vrata


Dvodnevni skup posvećen borbi protiv terorizma okupio je predstavnike 16 delegacija iz jugoistočne Evrope, ali i Aližira, Francuske, Portugala, Poljske, Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država. Sastanak Interpolove radne grupe, iza zatvorenih vrata, jedan je od mnogobrojnih skupova Generalnog sekretarijata Interpola, koji se održavaju u svim regijama svijeta.

Zamjenica direktora Ureda za saradnju s Interpolom BiH, Mirela Znaor, kazala je da su na sarajavskom okupljanju prezentirani projekti koje se provode u okviru borbe protiv međunarodnog terorizma:

“Projekt Tent, koji se bavi prikupljanjem podataka o pripadnicima terorističkih organizacija koji su obučavani u terorističkim kampovima diljem svijeta. Drugi projekt, projekt Passage, je prikupljanje i razmjena podataka o krivotvorenim i lažnim putnim ispravama, kojima se koriste pripadnici terorističkih organizacija prilikom putovanja, a u sklopu kojeg je prikazana i Interpolova baza podataka o ukradenim putnim ispravama, u kojoj se nalazi preko 4 miliona evidentiranih putnih isprava koje su ukradene širom svijeta. Treći projekt o kojem se raspravljalo na ovom sastanku je projekt o financiranju terorizma. Nazočne delegacije su dale svoje priloge, ovisno o situaciji u njihovim zemljam, o međunarodnim zakladama i međunarodnim organizacijama za koje je očigledno da djelomično ili u potpunosti sudjeluju u financiranju terorističkih grupa i organizacija.”

Posebna rasprava na skupu vodila se o stanju u regiji posmatrano sa aspekta međunarodnog terorizma, te su razmijenjeni operativni podaci. Međutim, zamjenica Ureda za saradnju sa Interpolom BiH nije iznijela konkretnije detalje iz rasprave:

“I ovo je bilo sve što se moglo dati u javnost.”

Na konkretno pitanje kakvo je stanje u regiji, Mirela Znaor ističe:

“Stanje u regiji je ocijenjeno stabilno. Znači, BiH je bila razmatrana kao zemlja članica Interpola u jednoj regiji gdje bi bila apsurdna potpora, da NCB Interpol Sarajevo u potpunosti ispunjava sve svoje zahtjeve slanja operativnih pokazatelja koje dobivamo sa terena od naših svih policijskih agencija koje se bave time, koje se u potpunosti nalaze u bazama podataka Generalnog tajništva. Tako da mi u potpunosti ispunjavamo uvjete koji se od nas traže.”
XS
SM
MD
LG