Dostupni linkovi

Ko pregovara sa Mladićem?


RSE
Misterije nema. Priključivanje “Partnerstvu za mir” isključivo zavisi od toga da li će Beograd ispuniti svoje obaveze prema Haškom sudu, podvukao je predsednik Srbije i Crne Gore Svetozar Marović a nakon susreta sa Jap de Hop Sheferom.
MAROVIĆ
Slučajeve koji su vezani za slučaj Mladića kao i ostalih osumnjčenih za ratne zločine mi moramo završiti u skladu sa sopstvenim zakonom. Iz tog razloga je veoma važno da ove poruke dođu sa svih nivoa i da se ne razlikujemo ni ja, ni gospodin Koštunica, ni gospodin Tadić, ni gospodin Đukanović, nego da govorimo jednim jezikom i jednom porukom.
RSE
Problem nije u dvorištu Crne Gore koja se od početka zalaže za ispunjavanje obaveza prema Tribunalu u Hagu, izjavio je posle sastanka sa generalnim sekretarom NATO-a crnogorski premijer Milo Đukanović.
ĐUKANOVIĆ
Ti problemi ne stanuju u Crnoj Gori. Da je Crna Gora, pretpostavimo, samostalna država bila bi članica “Partnerstva za mir” već na Istambulskom samitu. Nažalost nije. Ja ne smatram, sada da kažem, nekim tragičnim propustom, posebno ne ako realno sagledamo koje sve još imamo zastoje u ostvarivanju naših strateških ciljeva iz postojećeg ustavnog okvira.
RSE
Ponavljajući da Srbija mora izvršiti zahteve Haškog suda, šef diplomatije Vuk Drašković naveo je da se moraju pronaći modaliteti za prevazilaženje još jedne prepreke na putu približavanja NATO-u - pitanje tužbe koju je Beograd pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu pokrenu protiv nekih država-članica ovog saveza. Drašković je naveo da Savet ministara nije zauzeo stav o ovom o ovom pitanju ali da su njegovi članovi...
DRAŠKOVIĆ
Bliski jednoj ideji da svi povuku tužbe protiv svih jer nije logično da mi za svoj nacionalni i državni interes proglašavamo, sa pravom, uključenje u “Partnerstvo za mir”, a da istovremeno naše odnose opterećuju sa NATO-om tužbom. Takođe nije logično da sa Hrvatskom i Bosnom i Hercegovinom gradimo najbolje odnose a da to činimo na osnovama tužbe.
RSE
Upitan veruje li u tvrdnje glavnog tužioca Haškog suda Karle del Ponte da je Ratko Mladić u Srbiji, De Hop je kazao – ne znam gde je ali znam da bi trebalo da bude u Hagu. Vuk Drašković prokomentarisao je tvrdnje britanskog Tajma da Vlada u Srbiji pregovara sa Mladićem o predaji.
DRAŠKOVIĆ
O tim pregovorima zvanično ne znam ništa.
RSE
A nezvanično?
DRAŠKOVIĆ
E to je ono što neću da komentarišem. Logično je da ponešto i ja znam ali ne o tome.
RSE
Ko pregovara sa Mladićem pitali smo i saveznog ministra odbrane Prvoslava Davinića, nakon što se susreo sa generalnim sekretarom NATO-a.
DAVINIĆ
Ja nisam u tim vlastima koje pregovaraju pa ne mogu da vam kažem ni da li pregovaraju ili ne pregovaraju. Ja mogu samo da vam kažem da vlasti Srbije i Crne Gore i posebno Srbije apsolutno stoje na stanovištu da moramo da odgovorimo našim međunarodnim obavezama i da je to stvar na kojoj mi radimo.
RSE
Integrisanjem u NATO Srbija i Crna Gora svoju bezbednost vezuju za stabilnost regiona. Iznoseći ovakav stav Jap de Hop Shefer u dva kratka susreta sa novinarima u Beogradu više puta je ponovio:
SHEFER
Puna saradnja sa Haškim tribunalom, rešavanja pitanja tužbi optuženih za ratne zločine je nešto što se u cilju dalje saradnje SCG sa NATO mora rešavati. Iskreno se nadam da ćemo biti svedoci iskoraka SCG ka punoj saradnji sa Haškim sudom jer smatram da svi, NATO i Vlada u Beogradu imaju interes punu stabilnost regiona. Kada kažem stabilnost to podrazumeva i rešavanje pitanja Kosova. Taj problem se ne može rešavati u izolaciji. Srbija i Crna Gora mogu da odigraju pozitivnu ulogu, a NATO smatra da su razgovori na relaciji Beograd-Priština od izuzetnog značaja. Takođe, Beograd može odigrati veliku ulogu u podsticanju kosovskih Srba da učestvuju na predstojećim izborima. Takođe želim da kažem da sam uvek otvoreno govorio o martovskom nasilju na Kosovu i uvek sam govorio ko je odgovoran za to, a to su radikalne snage albanske zajednice.
* * * * *
To da Koštuničin kabinet nije u saglasju oko mnogih pitanja i nije vest, vest je da je premijer Vlade Vojislav Koštunica to konačno javno priznao. Koštunica je, doduše, to priznanje iskoristio da bi optužio koalicione partnere da kandidata DSS na predsedničkim izborima nisu podržali zdušno, te da je u Vladi prisutno, “previše višeglasnosti”. Da li to znaci da Koštuničina vlada krizira te da li se iz cele priče krije razlicit odnos koalicionih partnera prema saradnji sa Haškim tribunalom, samo su neka od pitanja koja se otvaraju


RSE
Od samog konstituisanja u vladi Vojislava Koštunice nema previše usaglašenosti. Čak mnogi tvrde da iako je kabinet sastavljen od daleko manjeg broja stranaka u odnosu na prethodnu DOS-ovu vladu, nesklad među sadašnjom vladajućom koalicijom plus socijalisti koji je održavaju je dublji i očitiji. Uprkos tome premijer Koštunica je tek za vikend i to na Glavnom odboru DSS čiji je predsednik, reagovao javno ocenom da je najpre vlada uzdrmana i oslabljena lošim rezultatom svog kandidata Dragana Maršićanina, inače funkcionera DSS, na proteklim predsedničkim izborima. Ali to nije sve. Šta je još prema Koštunici oslabilo Vladu?
KOŠTUNICA
U formalnom smislu Vlada postoji sve dok ima podršku skupštinske većine. U političkom smislu ova vlada je bitno oslabljena neuspehom ili porazom na predsedničkim izborima. DSS je u Vladi oslabljena centrifugalnim težnjama u njoj. Zapravo, ako bi se moglo napraviti nekakvo poređenje onda je DSS najviše delovala centripetalno okupljajuće u toj vladi. Pominjem sve ovo zato što postoje stranke u nas koje imaju muke sa izborima. Ili tačnije rečeno koje imaju fobije od izbora. DSS u takve stranke ne spada. Prema tome, Demokratska stranka Srbije je spremna za izbore.
RSE
Danas su se povodom ovih Koštuničinih tvrdnji oglasili koalicioni partneri složno ih odbacujući. Ministar za kapitalne investicije u Vladi Srbije i predsednik Nove Srbije Velimir Ilić odbacio je tvrdnje premijera Vojislava Koštunice da za neuspeh predsedničkog kandidata vladajuće koalicije krivicu snose i koalicioni partneri DSS. Naš koalicioni partner DSS nije našao dobrog predsedničkog kandidata u čijoj sam kampanji učestvovao od sveg srca, istakao je Velimir Ilić na konferenciji za novinare u Beogradu. G17 Plus ostaje u vladi, to je sada već izvesno, mada je bilo drugačijih najava iz te stranke, naročito nakon rasplamsavanja sukoba na relaciji ministara Dinkića i Velimira Ilića, kao i na relaciji Dinkića i direktora Agencije za privatizaciju Branka Pavlovića. Dinkić je od Koštunice tražio da se izjasni i opredeli, te se smena Branka Pavlovića, direktora Agencije za privatizaciju, smatra jednim od ustupaka premijera koalicionim partnerima iz G17 Plus. No, i G17 Plus takođe odbacuje tvrdnje premijera Koštunice o krivici koalicionih partnera zbog fijaska Maršićanina na predsedničkim izborima. Za naš radio o tome govori Čedomir Antić, funkcioner G17 Plus.
ANTIĆ
Meni je izuzetno žao što gospodin Koštunica misli da su koalicioni partneri krivi za katastrofalni poraz gospodina Maršićanina na izborima. Mislim da to nije upućeno svakako G17 Plus zato što sam ja kao jedan od članova Predsedništva G17 Plus i svakako ne mnogo značajan političar u Srbiji bio više u toj kampanji nego recimo gospodin Šami. Međutim, to je prosto bio izbor gospodina Koštunice. Da su mene pitali i da su pitali G17 Plus gospodin Koštunica bi se kandidovao i onda bi verovatno u prvom krugu imali drugačiji rezultat. Međutim, nažalost, odluka DSS bila je takva kakva je bila.
RSE
Na pitanje da li je ipak iza priča o nesuglasicama u Vladi stoji neusaglašenost tokom načina saradnje sa Haškim tribunalom, Čedomir Antić kaže:
ANTIĆ
Prosto ne verujem. Mislim da je DSS u stvari sada uradila ono što je G17 Plus uradio odmah u noći posle prvog kruga izbora. Očigledno je da porazu mora da se pogleda u oči. Bolje je da se se pogleda odmah a ne posle mesec dana. Mislim da se po osnovnim pitanjima mi slažemo, inače ne bismo bili u koalicinoj vladi. U ovom trenutku koaliciona vlada je moguća samo ujedinjenjem svih demokratskih i reformskih stranaka, to je jasno i gospodinu Koštunici. Mi bismo voleli da su malo brži i gospodin Koštunica, i gospodin Drašković i gospodin Ilić, kada je reč, recimo, o saradnji sa Haškim tribunalom. Voleli bismo da su malo iskreniji, gospodin Koštunica je tu vrlo iskren ja moram da vas uverim u to, da su iskreniji kad je reč o borbi protiv oligarha, i voleli bismo da su malo brži kad je reč o borbi za funkcionalnu državu.
RSE
Srpski pokret obnove smatra da premijer Koštunica razloge za poraz Dragana Maršićanina ne bi trebalo da traži u drugima nego u sebi. A Vuk Drašković, predsednik SPO na Glavnom odboru svoje stranke simptomatično podvlači:
DRAŠKOVIĆ
U koaliconom programu Vlade Srbije stajalo je i stoji i danas: ispunjavanje obaveza prema Tribunalu u Hagu. Ne može se preko toga kamena u Brisel.
XS
SM
MD
LG