Dostupni linkovi

Poruka ino-investitorima - Hrvatska je ksenofobična, ona i dalje mrzi


RSE
Član hrvatskog Helsinškog odbora, profesor na dubrovačkom sveučilištu, Zdravko Bazdan o tome kaže:
BAZDAN
Očigledno čovjek ne zna što govori i mislim da je ovo posao za državno odvjetništvo. Državno odvjetništvo treba protiv njega pokrenuti kazneni postupak, jer ovo što je on kazao je sramota za Republiku Hrvatsku.
RSE
Nitko na istup Ivana Zeca na sjednici općinskog vijeća nije reagirao. Bazdan misli da se vijećnici nisu snašli u tom trenutku. To misli i župan dubrovačko-neretvanski Ivan Šprlje, a predsjednik općinskog vijeća Mato Previšić na pitanje zašto nije reagirao, kaže:
PREVIŠIĆ
Pa ne bih ja više o tome. Toliko je toga folkora u zadnje vrijeme oko toga, da ne bih davao nikakve izjave.
RSE
Umjesto njega žaljenje izražava župan Šprlje:
ŠPRLJE
Posebno izražavam žaljenje. Ono što mi je drago i što mene veseli kao župana dubrovačko-neretvanskog je da moji sugrađani u župi ne misle tako. A da ne misle tako pokazuje i činjenica da je veliki broj gostiju koji dolaze iz Izraela baš smješteno po hotelima u Župi dubrovačkoj.
RSE
Zdravko Bazdan misli da se netko i od središnjih hrvatskih vlasti trebao oglasiti.
BAZDAN
Netko se treba s gnušanjem očitovati u vezi toga od strane našeg državnog vrha jer ovo nije minorna stvar. Na ovaj način se šalju signali investitorima: Ne dolazite u Hrvatsku, jer ona je ksenofobična, ona i dalje mrzi. Kažem i dalje, jer se to događalo od 1990. do 2000. godine. Mislio sam da su ovakve stvari iza nas. Ovo su zapravo stravične poruke međunarodnom kapitalu, a poznato je da bez međunarodnog kapitala ne možemo naprijed.

Kada razmišljam o toj individui, ili je neinformiran, ili je ispod intelektualne razine, ili ima interes da ne dođe strani kapital. Ne bih se čudio da je ovo što je kazao upakirao u antisemitizam i mrziteljski trend s razlogom kako bi taj objekat ostao slobodan da bi ga netko od njegovih, ili netko kome ga je on namijenio, kupio, što se često događalo u proteklom razdoblju.
XS
SM
MD
LG