Dostupni linkovi

Zakon o stečaju na snazi, nema dovoljno stečajnih upravnika


RADNIK 1
Preduzeće Tvornica kozmetike “Astro” Sarajevo. Peta godina ne primamo lični dohodak.
RADNIK 2
Dolazimo iz Goražda. U našem preduzeću gdje radimo je katastrofalno.
Ono je u vrlo lošoj situaciji. Plate su neredovne.
RADNIK 3
Donji Fakuf “Pilane”. Treću godinu ne radimo. Ogladnjeli smo.
RSE
Izjavama radnika dodajmo i primjer Modne konfekcije Sarajevo, koja će se stvarno suočiti sa stvarnošću koju donose izmjene i dopune Zakona o stečaju koje su stupile na snagu. U ovome poduzeću nekoliko desetina radnika od prošle godine niti radi niti prima bilo kakvu nadoknadu. Ključ u bravu, povjeritelji na sud, a radnici na ulicu, odnosno u biro za upošljavanje - proces je koji će zahvatiti brojna poduzeća u BiH.
Predsjednica Sindikata tekstila, kože, obuće i gume Federacije BiH, Ferdija Kojičić, kaže:
KOJIČIĆ
Ovo je jedna apatija, jedna konfuzija. I mi kad sjednemo da razgovaramo ujutru ovdje, u Sindikatu, posebno mi kolege iz industrijskih sindikata, ne možemo doći do nekoga rješenja koje bi moglo pomoći našim ljudima.
RSE
Munira Dževlan radnica je u sarajevskom poduzeću “Alhos” već trideset godina. Nekadašnji tekstilni gigant u BiH, nakon nesupješne privatizacije, također se nalazi pred stečajem.
DŽEVLAN
I u slučaju stečaja tražit ćemo da radnici budu zaštićeni i borit ćemo se za to.
RSE
Procjene su kako će, nakon provedenog stečajnog postupka, samo u oblasti tekstilne industrije bez posla ostati oko 14 tisuća radnika. No, primjena dopunjenog Zakona o stečaju, tvrde ekonomisti, općenito će dramatizirati aktualnu socijalnu i ekonomsku situaciju u zemlji. Neke od podataka iznosi predsjednik Sindikata BiH, Edhem Biber.
BIBER
Mi smo pravili jednu analizu. Prema onome što smo mi po granama prikupili, blizu 40 hiljada radnika bi ostalo. Radi se o više desetina preduzeća koji će doći pod udar o stečaju, znači skoro 40 hiljada radnika. Međutim, to nisu konačni podaci. Još se ti podaci prikupljaju po terenu po granama, po oblastima i mislim da će taj broj biti veći. Znači, to će biti ta grupa radnika - negdje oko 50 hiljada - koja će osjetiti odredbe Zakona o stečaju. A pod udar Zakona o stečaju, prema našim procjenama, doći će, prema statističkim podacima, negdje oko 130 hiljada zaposlenih.
RSE
Iz Vlade Federacije kažu da se BiH od 1996. godine nalazi u fazi iščekivanja i da se stanje konačno mora prevazići. Iskoraci ovaj put moraju biti ozbiljniji i bolniji ali dugoročno - pokretanje stečajnih postupaka bit će povoljnije za radnike, vlasnike i državu, stav je vlasti. No, što u tomu ne štima pojašnjava predsjednik Sindikata, Edhem Biber.
BIBER
Taj zakon je stupio na snagu ali, nažalost, još uvijek nisu na adekvatan način educirani stečajni upravnici, nemamo dovoljno stečajnih sudija koji će voditi te stečajne postupke i to će biti zaista jedan veliki problem.
RSE
Član Ekonomsko - socijalnog vijeća Federacije BiH ispred poslodavaca, Tomislav Grizelj:
GRIZELJ
Moramo reći da ćemo imati tek koncem sedmog, početkom osmog mjeseca prve stečajne upravitelje do broja 50. Znači, 50 je kandidata koliko će ih završiti dotad školovanje. Kad će sudovi početi da ih povlače - što bismo mi rekli, odnosno da ih naimenuju za stečaj pojedinih privrednih subjekata? U svakom slučaju stečajni upravitelji će prvenstveno da firme rehabilituju, da ih reafirmišu i da ih dovedu na plodno tlo, sa novim programima, sa novim projektima, sa novim proizvodima.
RSE
Vlada Federacije BiH ponudila je rješenje koje bi ublažilo posljedice primjene Zakona o stečaju, a ono se odnosi na program mjera za socijalno zbrinjavanje radnika. No, tu se javlja problem.
BIBER
Veliki problem jeste da zakoni, odnosni akti iz sfere socijalnog programa, koji su trebali da eliminišu negativne posljedice ovakovog jednog zakona po radnike, nažalost još nisu usvojeni u Parlamentu. I radnici neće u ovoj prvoj fazi moći koristiti ta neka prava predloženog socijalnog prograna dok se ovi zakoni, koje smo usaglasili sa Vladom i uputili u parlamentarnu proceduru, ne donesu na Parlamentu.
RSE
Na upit što u međuvremenu, Biber kaže:
BIBER
Znači, u tom međuprostoru se neće moći primjenjivati Zakon o stečaju, jer nisu stvoreni drugi preduvjeti iz oblasti socijalne sfere. To je jedan veliki problem kod nas ovdje, u BiH. To nam zamjeraju i stranci - što mi vrlo jednostavno ulazimo u projekte donošenja određenih zakona. Međutim, apsolutno smo poslije toga inertni u provođenju istih. Ja se bojim da ćemo ponovo doći u takvu poziciju - da je zakon stupio na snagu i da će otići negdje u zapećak gdje se neće provoditi.
RSE
Da li danas ili sutra, ali zakon o stečaju morat će biti proveden na terenu. Ono pri čemu Sindikat ostaje jesu zahtjevi upućeni Vladi, i to: realan socijalni program, donošenje zakona o revizji privatiziranih poduzeća, kao i mjere koje će zadovoljiti stvarne potrebe uposlenika.
XS
SM
MD
LG