Dostupni linkovi

Podsjećanje na genocid u BiH


RSE
U Memorijalnom centru, u kompleksu Tvornice akumulatora u Potočarima, predviđeno je nekoliko sadržaja: muzej, informaciono-dokumentaciono- istraživački centar, crna soba, odnosno spomen soba. Predviđeno je da se u centru prikazuje i film o događajima u julu 1995. godine: iskopavanje masovnih grobnica, identifikacija tijela, masovni ukop u Potočarima, a sadržavat će i uspomene i sjećanja na srebreničke žrtve. Projekt direktor spomen sobe Suzanna Bardgett tim povodom kaže:
BARDGETT
Tvornica akumulatora u Potočarima je takvo mjesto, spomenik koje će trajati vječno i koje će podsjećati na tragične događaje u julu 1995. godine.
RSE
Bardžet je istakla da je osnovna ideja da u spomen sobi bude prikazano šta se desilo u Srebrenici, navedu imena žrtava i izlože njihovi osobni predmeti, pronađeni tijekom ekshumacije. Pojašnjavajući dodatno što će sadržavati kompleks Tvornice akumulatora, nacionalni kordinator Projekta spomen sobe Aida Daidžić kaže:
DAIDŽIĆ
U tim sadržajima treba da bude sadržan čitav taj kompleks dokumentacije, arhiviranje građe, ne samo o Srebrenici, nego o cijelom genocidu unutar Bosne i Hercegovine. Isto tako, o izučavanju kršenja ljudskih prava i onog, zaista neshvatljivog, šta može dovesti ljude da ljudima to urade što se desilo u Srebrenici?
RSE
U izradi Projekta sudjelovale su, sa svojim sugestijama, i udruge iz Srebrenice. Predstavnica Pokreta majki enklave Srebrenica i Žepa Behara Hasanović:
HASANOVIĆ
Opet, hvala Bogu kad ima sreće u našoj nesreći, pa se još ljudi i naroda iz svijeta angažuje za nas. Ta spomen, crna soba, neka bude sjećanje na to gdje se desio najveći genocid.
RSE
Britanska vlada izdvojila je 150.000 maraka za Projekt spomen sobe. Govoreći o financijama u okviru prve faze izgradnje Memorijalnog centra u Tvornici akumulatora, predsjednik Izvršnog odbora Fondacije Srebrenica - Potočari Beriz Belkić kaže:
BELKIĆ
Ukupan Projekat, prva faza, dakle: Memorijalni centar, mezarje i tako dalje, po procjeni košta 13,5 miliona. Do sada je skupljeno negdje oko 12 miliona. Mi imamo obećanu i ovu razliku i Fondacija je obezbijedila zaokruženje prve faze.
RSE
Prema najavama predstavnika Fondacije Srebrenica - Potočari, očekuje se da bi spomen soba, u Tvornici akumulatora u Potočarima, mogla da bude uređena do jula naredne godine.
XS
SM
MD
LG