Dostupni linkovi

“NEJASNE I POGREŠNO INTERPRETIRANE” IZJAVE VLADIMIRA ŠPIDLE


RSE
Ako se poziv češkog premijera Špidle da EU formulira zajedničku politiku prema Zapadnom Balkanu treba razumjeti kao poziv za redefiniranje politike EU prema regiji, to treba jasno reći. Naime, od Solunskog samita nadalje, jasan je stav da svaka zemlja Zapadnog Balkana napreduje prema članstvu u EU u skladu sa svojim zaslugama i vlastitom brzinom, komentirao je inicijativu premijera Špidle, državni tajnik u hrvatskom Ministarstvu vanjskih poslova Hidajet Biščević. Svaki korak natrag u odnosu na strategiju EU prema Hrvatskoj izražen u aviju, bio bi upitan sa stajališta vjerodostojnosti i cjelovitosti te politike, kao i krajnje zbunjujući za zemlje regije, naglasio je državni tajnik.

Naime, Špidla je u utorak, na predavanju u Pragu, zatražio da EU formulira jedinstvenu politiku prema svim zemljama Zapadnog Balkana prije nego što sredinom lipnja započnu pristupni razgovori sa Hrvatskom. U suprotnom, Češka je spremna blokirati hrvatski ulazak u EU, dodao je Špidla. Prijem Hrvatske je važan, ali se, po njegovim riječima, Srbija i Crna Gora ne mogu ostaviti po strani.

Češko veleposlanstvo u Hrvatskoj priopćilo je danas kako su navodne izjave premijera Vladimira Špidle bile nejasne i pogrešno interpretirane. On nikada nije rekao da će Češka blokirati ulazak Hrvatske u EU. Češka daje potporu hrvatskim evropskim aspiracijama i podržavaće Hrvatsku i nadalje, navodi se u priopćenju Veleposlanstva.

Danas je premijer Špidla za agenciju ČTK kazao kako ne očekuje da će Češka imati bilo kakvih primjedbi prigodom rasprave o Hrvatskoj kandidaturi. Ipak, on ne odustaje od inicijative da EU formulira jednu precizniju, dugoročniju i cjelovitiju politiku prema regiji, o čemu je, kaže, nedavno razgovarao i sa kolegama iz Višegradske četvorke. Špidline stavove komentirala je za Radio Slobodna Evropa i predsjednica Odbora za Jugoistočnu Evropu Evropskog parlamenta Doris Pack:
PACK
Moguće dodjeljivanje statusa kandidata Hrvatskoj u sklopu je politike EU, jer je veže obećanje da će svaka zemlja, temeljem svojih zasluga, napredovati prema EU, a jasno je da je Hrvatska u boljoj poziciji nego Srbija i Crna Gora. Stoga ne možete uspoređivati Hrvatsku sa Srbijom i Crnom Gorom. Ni srbijanski političari ne bi bili sretni ako Hrvatska ne dobije status kandidata, jer bi to značilo da nema volje da se svaku zemlju vrednuje po vlastitim zaslugama.
XS
SM
MD
LG