Dostupni linkovi

Berza prolazi kroz tranzicijske bolesti?


Podgorica
Podgorica

Cijene akcija firmi i fondova na crnogorskoj berzi konstantno padaju. Već duže nema ni značajnijih direktnih stranih investicija, a stalo je i tržišta nekretnina. Domaća javnost koja se u prethodnom periodu navikla na burna dešavanja na polju investicija pita koji su razlozi za stagnaciju.

Usporena privatizacija, regionalni politički faktor i po ocjeni pojedinih međunarodnih institucija, značajan uticaj korupcije, organizovanog kriminala predstavljaju osnovne razloga za zatišje na polju investicija u Crnoj Gori. Domaće berze na kojima su rasle cijene akcija čak i firmi koje su pod stečajem sada već duži period bilježe negativna kretanja. Tržište nekretnina na kom su donedavno obavljane i višemilionske transakcije i na kom je vladala prava pomama za zemljištem, kućama i stanovima, uglavnom na primorju, ali i pojedinim zimskim centrima i glavnom gradu, sada je stalo. Nema značajnih dešavanja na polju direktnih stranih investicija. Za ovakvo stanje postoji više razloga.
Darko Konjević, direktor Montenegro Biznis Alijanse, kaže da je Crnu Goru nakon perioda rasta zahvatio period recesije. To je karakteristično za sve zemlje u tranziciji, pa ni Crna Gora nije izuzetak“, rekao je Konjević, koji između ostalih razloga navodi i zastoj u procesu privatizacije:
„Prekid procesa privatizacije Termoelektrane i Rudnika uglja je doveo do nekog odstupanja investitora i pogleda šta će se to desiti u budućnosti sa procesom privatizacije u Crnoj Gori. Dio koji se tiče uknjižbe imovine, odnosno nepokretnosti na strance je isto tako privremeno stopirano do donošenja Zakona o svojinsko pravnim odnosima, to isto utiče negativno, takođe, za velike strane investitore situacija na Kosovu jer oni ne gledaju Crnu Goru, Srbiju, Kosovo, Mekedoniju kao posebne države, oni gledaju jugoistočnu Evropu kao jednu cjelinu i svaka negativnost koja se može odraditi, bez obzira što to fizički ne tangira Crnu Goru je za njih uticaj da budu oprezni“.
Branko Radulović, potpredsjednik Pokreta za promjene, pored izvještaja pojedinih institucija Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država kao razlog stagnacije ističe i regionalni politički faktor:
„To pitanje Kosova sa neće tako brzo riješiti. Samostalnost će proizvesti tenzije sa druge strane. Međutim, ima i nešto drugo da Evropska unijja kroz Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju će imati aktivniju ulogu nego što je do sada, tako da je suština u svemu tome da kada su u pitanju izvještaji o stepenu korupcije, o rizičnosti političkog ulaganja, tada će izvještaji što se tiče Evropske unije, a i Sjedinjenih Američkih Država biti sve gori i gori. Biće analitični i konkretni, a to će proizvesti da ti izvještaji budu objektivni, a što znači još i crnji i negativniji“.
Trenutno stanje bi se moglo promijeniti ukoliko bi Vlada ponovo dinamizirala proces privatizacije čime bi stranim investitorima pokazala da je trenutno zatišje samo priprema za novi investicioni bum. Darko Konjević, izvršni direktor Montenegrobiznih alijanse:
„Mislim da primjeri koji su sada u toku tipa investiranje u bivši „Arsenal“, privatizacija Brodogradilišta Bijela, da su to pozitivni primjeri koji mogu pozitivno da utiču, međutim, mora se raditi više, upornije i efikasnije na rješavanju problema kojih u Crnoj Gori evidentno ima“.
XS
SM
MD
LG