Dostupni linkovi

Nastavak pregovora o Kosovu


Hašim Tači i Havijer Solana, Brisel
Hašim Tači i Havijer Solana, Brisel

U Briselu se danas održava nova runda direktnih pregovora o statusu Kosova. Kosovski lideri su pred odlazak na pregovore o rekli da će odluku o proglašenju nezavisnosti doneti u koordinaciji s Evropskom unijom i Sjedinjenim Američkim Državama.

Nakon što je Demokratska partija Kosova osvojila većinu na u subotu održanim parlamentarnim izborima, njen lider Hašim Tači je rekao da će, ako postane premijer, Kosovo brzo proglasiti nezavisnost ukoliko ne bude postignut sporazum na pregovorima s Beogradom.

Međutim, posle sastanka šefova diplomatije EU u ponedeljak, na kojem je pozvano da se ne žuri s proglašenjem nezavisnosti, Tači je rekao da ćesvaka odluka biti donesena u koordinacija sa SAD i EU.

"Sve naše odluke posle 10. decembra biće koordinisane s Vašingtonom i Briselom", rekao je Tači uoči polaska na put u Brisel gde će delegacija Prištine uz posredovanje "trojke" Kontakt grupe razgovatrati s delegacijom Beograda. "Donećemo brzu i zajedničku odluku", rekao je Tači.

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu je rekao da će albanski lideri održati konsultacije kako bi razgovarali o koracima koje će preduzeti ako ne uspeju pregovori, što, kako se ocenjuje, ukazuje da proglašenje nezavisnosti neće uslediti odmah po okončanju pregovora s Beogradom.

Delegaciju Beograda na pregovorima o budućem statusu Kosova u Briselu predvode predsednik i premijer Srbije, Boris Tadić i Vojislav Koštunica, a delegaciju Prištine predsednik i premijer Kosova, Fatmir Sejdiu i Agim Čeku.

Iz Saveta Evropske unije ranije je najavljeno da će razgovori biti održani na temelju načelnih zaključaka, takozvanih 14 tačaka "trojke" Kontakt grupe, ali i bilo kojih drugih predloga o kojim strane žele da raspravljaju.

Specijalni izaslanik UN za Kosovo Marti Ahtisari izjavio je u ponedeljak kako se nada da će rešenje statusa Kosova biti doneseno ubrzo nakon što posrednička "trojka" Kontakt grupe podnese izveštaj generalnom sekretaru UN, prenosi bugarski internet dnevnik "Novinite".

"Očigledno je da sadašnja situacija na Kosovu ne može dugo trajati. Krajnje je vreme da Evropa okonča ovaj sukob", rekao je Ahtisari na konferenciji za novinare u Sofiji nakon otvaranja kancelarije Evropskog saveta za spoljne poslove. On je dodao da je za Srbiju najbolje da se usredsredi na poboljšanje životnog standarda svojih građanja i okončanje pregovora o pridruživanju EU.

"Proces na Kosovu nije završio izborima u pokrajini. Svi čekamo da 'trojka' međunarodnih posrednika donese odluku o Kosovu", rekao je Ahtisari, kako prenosi bugarska agencija Fokus. On je rekao i da je predložio generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu i Savetu bezbednosti UN da traže od Kosova da preduzme određene reforme pod nadzorom EU i UN.

"To će garantovati rezultate ako se usvoji ovaj plan", rekao je Ahisari i dodao da veruje u jedinstvenu evropsku politiku prema Kosovu.

Posrednička trojka Kontakt grupe 10. decembra treba da podnese izveštaj generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu.

XS
SM
MD
LG