Dostupni linkovi

Svijet zabrinut stanjem u Gruziji


vojska patrolira u Tbilisiju, glavnom gradu Gruzije
vojska patrolira u Tbilisiju, glavnom gradu Gruzije

Međunarodna zajednica sve je zabrinutija stanjem u Gruziji nakon što je u srijedu uvečer predsjednik Mikhael Saakashvili odlučio uvesti petnaestodnevno izvanredno stanje nakon sukoba policije i antivladinih prosvjednika.

Dan nakon što je gruzijski šef države proglasio izvanredno stanje, ulice Tbilisija su mirne. Mnogi učenici i studenti i su još od ponedjeljka u svojim domovima jer su škole i fakulteti zatvoreni, a središtem grada patroliraju jake policijske snage. Uvođenje izvanrednog stanja objavio je Georgi Averladze, ministar gospodarstva 7. studenoga.

"Restrikcije se odnose na masovne medije, radio i tv, ali ne na tiskane medije. Uvode se ograničenja javnog okupljanja i emitiranja elektronskih medija", rekao je Averladze.

Među zabranjenima je i Radio Slobodna Evropa.

Saakashvili je izvanredno stanje proglasio nakon sukoba policije i demonstranata u kojima je, prema izjavama iz Ministarstva zdravlja, medicinsku pomoć zatražilo oko 500 ljudi. Oporba koja je organizirala prosvjede, tražeći ostavku predsjednika i prijevremene izbore, optužuje Saakashvilija za korupciju, autoritarni način vladanja i naručivanje ubojstava političkih neistomišljenika.

Prosvjedi koji traju od 2. studenoga najduži su od "revolucije ruža", na krilima koje je na vlast došao aktualni gruzijski predsjednik.

Strani lideri otvoreno su osudili uvođenje izvanrednog stanja u zemlji, te pozivaju na maksimalnu suzdržanost. Neposredno uoči uvođenja izvanrednog stanja iz State Departmenta je poručeno -glasnogovornik Sean Mc Cormack je kazao da se političke razlike moraju prevladati unutar samoga sustava i na miroljubiv način. Nijedna strana, bilo da se radi i vlasti ili opoziciji ne bi smjela poduzeti korak koji bi provocirao drugu stranu i koji bi mogao voditi u nasilje, istaknuo je McCormack.

I predstavnik EU Javier Solana je istaknuo da se političke razlike moraju prevladati unutar demokratskih institucija. Solana bi u petak u južni Kavkaz trebao poslati svoga posebnog izaslanika Petera Semnebeya.

Najoštrije osude ipak stiže iz Rusije, koju Saakashvili optužuje da stoji iza demonstracija i da izazva nerede. Rusko Ministarstvo vanjskih poslova je odbacilo optužbe gruzijskog lidera nazvavši ih " neodgovornom provokacijom".

Predsjednik ruske Dume Boris Grizlov također je odbacio optužbe i kazao da sve to radi po "naređenju američkih specijalnih službi".

Rat riječima između Moskve i Tbilisija posljednji je u nizu ionako sve lošijih odnosa. Ruski i gruzijski političari stalno se spore zbog nastojanja Tbiliisja da uspostavi čvrste veze sa Zapadom i obnovi kontrolu i reintegrira pokrajine Abhaziju i Južnu Osetiju koje više od desetljeća, pod diskretnom ruskom podrškom, uživaju de facto nezavisnost.

XS
SM
MD
LG