Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Razrešen diplomatski spor Beograda i Podgorice


Srpski šef diplomatije Vuk Jeremić, obraćajući se novinarima zajedno sa svojim crnogorskim kolegom nakon susreta u Beogradu, napravio je poređenje između protesta Podgorice zbog uvredljivih izjava savetnika srpskog premijera sa slučajem “Cobel”. Ni tada se Nemačka nije izvinila nama, već je saopštila da ne dovodi u pitanje teritorijalni suverinitet i integritet Srbije pošto je tadašnji nemački ambasador Andreas Cobel doveo u vezu problem Kosova sa Vojvodinom. Tako da je Jeremić šefu crnogorske diplomatije Milanu Roćenu i novinarima preneo zvaničan stav Vlade Srbije usvojen na današnjoj sednici kao odgovor na crnogorsku protestnu notu:

“Da je Crna Gora nezavisna, međunarodno priznata država i članica UN sa kojom Srbija treba da ima najbolje moguće dobrosusedske odnose što je u strateškom interesu građana Srbije.”

Izvinjenje je ipak zabeleženo kada su novinari upitali vicepremijera Božidara Đelića da li bi bio spreman da se izvini Crnogorcima:

“Evo ja se izvinjavam Crnogorcima.”

U telefonskom razgovoru izvinio se i sam ministar Jeremić, preneo je novinarima gost iz Crne Gore, ministar Roćen. Ipak, primetno je da su izvinjenja i ograde od izjava savetnika premijera Koštunice Aleksandra Simića o Crnoj Gori kao kvazidržavi, izneli samo članovi Vlade iz Tadićeve Demokratske stranke. Dok je sam Simić u pojašnjenju svoje prethodne izjave uvrede još i pojačao:

“Ona upravo oslikava jedno stanje države koja se još nije kvalifikovala za civilizacijske nivoe - država koja ne poštuje osnovna ljudska prava zapisana u međunarodnim dokumentima UN i Saveta Evrope i ljudska prava koja prevazilaze suverenitet jedne države ne može da bude država koja ima potpuni civilizacijski i kulturološki nivo kao i ostale države članice.”

Međutim, upravo na primedbu novinara da se niko od ministara iz Koštuničine Demokratske stranke Srbije nije oglasio ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić odgovara da u okviru Vlade Srbije postoji apsolutno jedinstvo u vođenju politike:

“Vlada izlazi sa zajedničkim zaključcima i svaki zaključak Vlade je do sada, u dosadašnjem radu, bio donesen koncezusom, odnosno jednoglasno.”

Na pitanje da li Podgorica očekuje izvinjenje od samog premijera Koštunice crnogorski ministar Milan Roćen objasnio je da je izvinjenje vicepremijera, koje su preneli svi crnogorski mediji, dobro prihvaćeno u Crnoj Gori i da je to učinio i ministar Jeremić u telefonskom razgovoru sa njim:

“Ja sam, dakle, razumeo da je Vlada danas usvojila jedan takav zaključak. Shvatio sam da i Vlada Srbije i premijer Srbije imaju mnogo pametnijih stvari da rade nego da obraćaju pažnju na bilo čije izjave ili gestove pojedinaca. Bilo bi zaista katastrofalno za Srbiju ako bi to bila zvanična politika Srbije. Ali, srećom to nije zvanična politika Srbije i zbog toga sam ja danas ovde u prijateljskoj poseti Srbiji.”

No, iako se nakon današnjeg dana čini da je problem izglađen ne bi se reklo i da nije napravljena nikakva šteta. Ovakve izjave savetnika premijera su velika neodgovornost i neozbiljnost, kaže za naš program profesor političke antropolologije Čedomir Čupić. Osim toga, tako nešto opterećuje državni razlog, što je vrlo opasna stvar, objašanjava Čupić:

“Šta to znači za civilizacijsko rešenje i kako proglašavati i govoriti za neku državu da je kvazi-država - državu koja je primljena u organizaciju UN, koju su priznale upravo najcivilizovanije zemlje sveta. Znači, zemlje po raznim osnovama civilizovanosti, u smislu njihovog tehničkog i tehnološkog razvitka i političke moći. To ,u stvari, govori o tom čoveku da on neke stvari prosto ne zna. S druge strane, gospodin Simić je sebi dao veliki značaj – iza njega bi trebalo da stoji neko veliko delo da bi vi mogli da kažete da je on neki priznati stručnjak da bi mogao da poteže tu argumentaciju koja je vezana za civilizacijska i kulturna merila.”
  • 16x9 Image

    Ljudmila Cvetković

    Radno iskustvo sticala u Asocijaciji nezavisnih elektronskih medija i Radiju B92. Na RSE radi kao novinar, uređuje i vodi dnevne informativne emisije.

XS
SM
MD
LG