Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Pokopani stradali vatrogasci, preminuo još jedan


Na danas održanoj komemoraciji u šibenskom teatru bio je čitav državni vrh - hrvatski predsjednik Stipe Mesić, premijer Ivo Sanader, potpredsjednici Sabora Vesna Pusić i Darko Milinović.

U kazalištu ispunjenom tugom, emocijama nije mogao odoljeti ni voditelj komemoracije, poznati pjevač klape Maslina, Branko Bubica:

"Najmlađi Marko Stančić. Trebao je za Božić ove godine napuniti 17 godina. Rodio se u Šibeniku 25. prosinca 1990. godine, a već s 15 godina pridružio se Dobrovoljnom vatrogasnom društvu u Tisnom, mjestu u kojem je živjela njegova baka. Bio je učenik Tehničke škole u Šibeniku. Danas je trebao biti na prvom satu nastave u svom trećem razredu. Prijatelji kažu da je živio za ljetne mjesece kada se, rasterećen školskih obveza, mogao posvetiti svojoj najvećoj ljubavi - vatrogastvu. Oprostite, napravit ću malu pauzu. Ne mogu."

Bilo je i prosvjeda obitelji stradalih vatrogasaca, naročito
maloljetnog Marka Stančića. Oni najviše prozivaju županijskoga vatrogasnog zapovjednika, Dražena Slavicu:

"Poslao ih je na Kornate bez ičega."

Na komemoraciji su govorili su i premijer Sanader i predsjednik Mesić:

"U ovom slučaju životi su izgubljeni u bespotrebnoj avanturi. Ništa nije vrednije od ljudskog života, pa ni najvrednija materijalna dobra, a kamoli trava ili koja god kuća ili zgrada. Samo je drugi ljudski život vrijedan ljudskoga života."

Na to je, nakon skupa u šibenskom kazalištu, reagirao zamjenik načelnika Stožera zapovjedništva Hrvatske vatrogasne zajednice, Slavko Gauž:

"To je nedopustivo. Nije bilo prilike danas mu reći - Predsjedniče, šta vi to pričate? Šta ćemo licitirati kada ćemo izlaziti van? Da li ćemo licitirati da ovaj požar može biti bez veze, a ovaj s vezom. To su strašne stvari."

Dok traje rasprava o krivici za tragediju vatrogasaca, u zatvoru je i dvadeset godišnji recepcionar Nacionalnog parka Kornati, Paško Petrina iz Šibenika, koji se sumnjiči da je bacanjem opuška cigarete izazvao požar na otoku
Kornatu. Njemu je zbog posebno teških okolnosti kažnjivog djela, za koje se sumnjiči, pritvor produžen do 30. rujna. Sam Petrina tvrdi da nije kriv za izbijanje požara u kojem su prošlog četvrtka stradali vatrogasci spušteni iz
helikoptera usred vatre, s benzinom, ali bez vode.
XS
SM
MD
LG