Dostupni linkovi

Sportski i diplomatski mečevi u Crnoj Gori


Petar KOMNENIC, Srdan JANKOVIC, Sead SADIKOVIC

Selektor crnogorskih poslanika je potpredsjednik crnogorske Skupštine Slavoljub Migo Stijepović koji je sinoć već obišao teren i koji je i zakazao ovaj duel povodom posjete predsjednika Donjeg doma parlamenta Rusije Borisa Grizlova. Uoči utakmice pali su i prvi komentari, a jedan od igrača, poslanik Koča Pavlović, je najavio da neće istričati na teren ukoliko mu se ne pridruži i šef diplomatije Milan Roćen:

RSE: Izjavili ste da bi ministar Inostranih poslova gospodin Roćen jedno poluvrijeme trebalo da igra za Ruse, jedno za nas. Zašto ste to rekli?

PAVLOVIĆ: Ja mislim da je ova, makar mi je tako doživljavamo, utakmica kao dio jedne diplomatske aktivnosti i to vrlo interesantan dio i mislm da bi u skladu sa tom diplomatskom aktivnošću bilo to da ministar bude u ekipi, a mislim da bi u skladu sa njegovim poimanjem odnosa prema ovim super silama, pogotovo prema Rusiji, bilo bi u redu da on odigra jedno poluvrijeme za njih, jedno za nas. Takođe, mislim da bi bilo interesantno u skladu sa politikom koju vodi ministar Roćen bilo u redu da se na početku zbog zadovljenja pravljenja međunarodnog balansa da utakmica počne intoniranjem američke himne.

Crnogorski šef diplomatije, očigledno ovu opasku nije doživio kao duhovitu, pa je Pavloviću u javnom saopštenju odgovorio da: „Odavno „igra“ u najboljem crnogorskom timu i da ne mijenja dresove poput nekih novih političkih fudbalera kao što je on“. Crnogorska selekcija je oknjena već uoči samog nastupa. U timu je trebalo da zaigra i funkcioner opozicione Socijalističke narodne partije Aleksandar Damjanović koji kaže da nema namjeru da doživi toplotni udar:

„Na današnji dan koji će vjerovatno biti rekordan u istoriji što se tiče Crne Gore i visokih temperatura zakazivati utakmicu bez obzira na razloge i na povode, makar oni bili i neke simbolične prirode je potpuno besmisleno“.

Rusima temperatura očigledno ne smeta, pa su u Beogradu juče na 40 stepeni savladali reprezentaciju srpskog parlamenta sa rezultatom 9 : 2. Tamošnji mediji su odmah špekulisali o namještenom meču jer se, navodno, Rusima ne valja zamijerati dok u Savjetu bezbijednosti traje rasprava o Kosovu. I Aleksandar Damjanović vjeruje da je bilo popuštanja:

„Pretpostavljam da je bilo i malo popuštanja braći Rusima, iako koliko čujem su došli bez gospodina Dasajeva, inače bivšeg reprezentativca i golmana, koji je deputat tako da su i ova dva gola koja su data su mi sumnjiva, ali dobro“.

Duel na stadionu pod Goricom

Sportski događaj dana u Crnoj Gori ipaka je utakmica fudbalera Budućnosti i splitskog Hajduka koji u Podgorici igraju prvi meč Prvog kola kvalifikacija za KUP UEFA. Duel na stadionu pod Goricom počinje u četvrtak u 20,30, a već u ranim jutarnjim satima u Podgoricu je stigla prva grupa od stotinu navijača Torcide koji su u pratnji policije šetali Podgoricom pjevajući navijačke pjesme. Navijaču Hajduka su raspravljali sa policijom o mjestu gdje će čekati večerašnji ulazak na tribine.

Utakmici podgoričkih „plavih“ i splitskih „bilih“ prisustvovaće i brojni hajdukovci iz Crne Gore. Nekoliko navijača Torcide iz Bijelog Polja uputili su se ka Podgorici gdje će večeras bodriti Splićane.

Ni politika ni državno razdvajanje ni ratovi nijesu ugasili sportsku ljubav nekoliko desetina Bijelopoljaca prema splitskom Hajduku, najtemperamentnijem dijelu «velike četvorke». Ako neko ne zna ili je zaboravio šta to znači to su SFR jugoslovenski fudbalski timovi: Zvezda, Partizan, Dinamo i Hajduk. Miralem Kučević, poslije osamnaest godina, ponovo uživo gleda sportsku ljubav splitski Hajduk:

„To je jedan veliki doživljaj da mogu da gledam Hajduka poslije osamnaest godina“.

RSE: Toliko godina, a vi ne zaboraviste tu sportsku ljubav.

KUČEVIĆ: Ne može se zaboravit. Ja sam jugonostaligičar, ali normalno za svoju reprezentaciju, za svoju državu ću navijat vazda. Hajduk ostaje moj tima dok je svijeta i vijeka. Ja imam tija autograma, gledao sam velike fudbalere. Mi svi koji smo bili hajdukovci većinom smo putovali ođe, na primjer Kolja Kolić koji je veliki navijač Hajduka i njegovo dijete koje je vodio sa sobom.

RSE: A soba Samira Kolića je sa mnoštvom transparenata Hajduka.

KOLIĆ: Bilo je i ratova, bilo je i svega. Uopšte mržnju nijesam prenio na taj sport .Ne bih išao tamo među Varvare i najvijače Budućnosti iz tog razloga da ne bi došlo do nekoga konflikta. Ista je ljubav ostala. Prenio sam ljubav na mog malog sina. On voli Hajduk, a Hajduki meni ostaje u srcu.

Ako u Crnoj Gori može biti zvezdaša i partizanovaca zašto ne bi bilo hajdukovaca, pita se Miralem Kučević koji će, siguran je, zajedno sa navijačima splitskih „Bilih“ večeras slaviti na fešti:

„Biću među „Bilima“ baš sam ponio ove autograme koje imam. Vjerovatno će se i oni iznenadit da ima u Crnoj Gori dosta hajdukovaca“.

RSE: Sa koliko ćete srca navijati ipak protiv svoje Budućnosti?

KUČEVIĆ: Ne znam kao bi se dvoumio između Hajduka i Jedinstva. Normalno da bi navijao za Jedinstvo. Ja sam hajdukovac i želim da Hajduk dobije. Neka bude fer, korektno, sa puno šarma da prođe u mirnoći da se osjeti da se vraća taj duh između republika i da se spaja i da se može ići đe god hoćemo.
XS
SM
MD
LG