Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Javne tajne u Crnoj Gori


Svi članovi skupštinskog Odbora za bezbjednost sa kojima smo ostvarili kontakt iznenađeni su i zaprepašćeni zbog toga što je u javnost procurio izvještaj Agencije za nacionalnu bezbjednost o radu za prošlu godinu, iako je taj izvještaj imao oznaku državne tajne. Objavljivanje informacija sa oznakom državne tajne koje se tiču rada crnogorskih bezbjednosnih službi ne dešava se prvi put. Javnost je putem dijela medija ranije upoznata sa katalogom potencijalnih kriminalnih grupa koji je sačinila Agencija za nacionalnu bezbjednost. Nakon najnovijeg objevljivanja podataka Agencije za nacionalnu bezbjednost predsjednik skupštinskog Odbora Dragan Kujović kaže da je ranije upozoravao na posljedice objavljivanja zaštićenih podataka:

„Saopštavanje informacija koje su zaštićene koje u svim držvama imaju karakter povjerljivih informacija sporno je i nedopustivo sa stanovišta zakona i propisa koji regulišu i rad Odbora i rad organa nad čijim radom Odbor vrši parlamentarnu kontrolu.“

Odgovarajući na pitanje da li praksa objavljivanja zaštićenih podataka može biti alibi za Agenciju za nacionalnu bezbjednost da ubuduće redukuje informacije o radu, Kujović kaže da Odbor za bezbjednost nema rješenja kojima bi zaštitili diskreciju rada, jer je to već zakonom predviđeno:

„Takva neodgovornost prema obavezi čuvanja određenih informacija može da dovede u pitanje već izgrađeno povjerenje u komunikaciji i to može do kraja da obesmisli rad Odbora. Može da dovede do restrikcije uzajamnih informacija, a naročito informacija koje dolaze od nadležnih organa kao što je Agencija za nacionalnu bezbjednost i može da dođe sve do one granice i mjere kada se sve svodi na puku formu.“

Objavljujući širok izvještaj iz dokumenta o radu Agencije za prošlu godinu podgoričke „Vijesti“ su saopštile da su te navode prenijeli članovi Odbora za bezbjednost ne navodeći njihova imena. Član Odbora iz Socijalističke narodne partije Velizar Kaluđerović sumnja da su članovi Odbora dali informacije javnosti, već da je posrijedi druga namjera:

„Usuđujem se procijeniti da članovi Odbora za bezbjednost i odbranu nijesu izvor preko kojeg su mediji došli do te informacije. Ne propadam ljudima koji misle da su informacije koje su se nalazile u izvještaju trebalo da budu zaštićene kao strogo povjerljive informacije, ali ako je to već učinjeno onda je zaista elementarna odgovornost subjekata da se prema tome tako i odnose. Ja sam sklon da posumnjam da je režim u Crnoj Gori procijenio da mu je potrebno da se te informacije plasiraju u javnost, a da se neformalno za to optužuju članovi Odbora, posebno u tim uslovima bi bili, što kažu, pod pojačanom sumnjom članovi Odbora iz redova opozicije.“

Član Odbora iz Socijeldemokratske partije Džavid Šabović kaže da objavljivanje zaštićenih informacija dovodi u pitanje ozbiljnost rada Odbora:

„Mislim da je najveća bruka i sramota za sve članove Odbora, ako neko od nas daje informacije novinarima. Zadnja informacija o Agenciji za nacionalnu bezbjednost koja je procurila u javnost, najvjerovatnije je procurila od članova tog Odbora i onda se gubi povjerenje u Odbor u članove i sigurno dovodi Agenciju u situaciju da više ne daje takve ili slične izvještaje članovima Odbora“.

Kada je riječ o medijima Kujović ne spori da informacija sa zatvorenih sjednica Odbora izazovno djeluju:

„Tu se medijima nema šta prigovoriti. Sva priča se svodi na izvor informacija, odnosno na principijelno i zakonito ponašanje onih kojima su zaštićene informacije namijenjene i dostupne. Definitivno nije interes države i građana da sve informacije od značaja za bezbjednost i odbranu budu odmah dostupne najširoj javnosti. Stoga i postoji selektivni i restriktivni pristup i određeni stepen zaštite pojedinih informacija.“
  • 16x9 Image

    Srđan Janković

    Nakon rada u pisanim i elektronskim medijima u Srbiji, Beograd napušta 1999. nakon gašenja ovih medija zbog pritiska tadašnjeg režima i ubistva novinara Slavka Ćuruvije. Na RSE radi od novembra 1999. godine.

XS
SM
MD
LG