Dostupni linkovi

Podela nije rešenje


Za najveći deo srpske zajednice podela Kosova nije prihvatljiva, ali tako ne misle svi Srbi izjavio je za naš radio Randjel Nojkić, šef parlamentarne grupe “Srpske liste za Kosovo i Metohiju”, u Škupštini Kosova.

Nojkić kaže da se poslednjih dana komentariše podela kao opcija jer je medjunarodna zajednica uvidela da plan Martija Ahtisarija ne daje rezultate.

“Ja smatram da je podela apsolutno neprihvatljiva za najveći deo Srba, za jedan deo sigurno jeste prihvatljiva, jer to može biti opcija za Srbe sa severa Kosova. Obzirom da je crtanje novih granica skoro nemoguće, a crtanje novih granica osim po reci Ibru je nešto što je gubitna kombinacija za najveći deo Srba. Takvo rešenje ne bi smelo više da bude u opticaju, ali kao što vidimo medjunarodna zajednica pokušava lobirajući i Srbe i Albance da ih nagovori da predlože jedno takvo rešenje”, smatra Nojkić.

Povodom pitanja podele Kosova, poslednjih dana čuli su se komentari mnogih zvaničnika. Ministar spoljnih poslova Francuske Bernar Kušner izjavio u Prištini da podela Kosova nije pozicija Francuske i da se ona zalaže za nastavak pregovora.

Ipak, član Pregovaračkog tima Kosova Veton Suroi upozorio je da postoji rizik od podele. Istovremeno Vlada Kosova je na sednici u petak odbacila mogućnost podele Kosova, kao neprihvatljivog rešenja koje je u suprotnosti sa stavovima gradjana i institucija. “Vlada Kosova se zalaže za rešenje statusa koje će biti zasnovano na nepovredivosti granica”, izjavio je predstavnik Vlade Bedri Gaši.

Medjutim, pojedini predstavnici Srba sa severa Kosova kažu da su zbog složenosti kosovskog problema sve opcije u igri. Nebojša Jović, zamenik predsednika Srpskog nacionalnog veća severnog Kosova.

“Kada bi na neki način bili prinudjeni da razgovaramo o nekoj podeli ja mislim da se mora prići sa logične, pravne i istinite strane da bi Srbija bila u situaiji da izgubi možda odredjeni deo teritorije koji je oduvek bio njen, dok bi Albanci dobili deo teritorije koji nikada nije bio njihov. Ali to je opcija koja zahteva detaljnije analiziranje”, rekao je Jović.

Inače, predstavnici kosovskih Srba smatraju da je potrebno pregovore nastaviti sve dok se ne postigne kompromisno rešenje. Oni kažu da se razgovori trebaju nastaviti bez uslovljavanja i ne na osnovu Ahtisarijevog plana.
XS
SM
MD
LG