Dostupni linkovi

'Rat' oko povlačenja iz Iraka


Posmatrači ocjenjuju da Predstavnički dom usvajanjem zakona pokušava izvršiti pritisak na Senat - da sličnim zahtjevom uvjetuje usvajanje vojnog budžeta o kojem se trenutno raspravlja na Capitol Hillu.

Nagovještaj novog zaoštravanja spora oko Iraka između predsjednika i Kongresa poklopio se s objavljivanjem izvještaja u kojem se navodi da je u Iraku postignut samo djelimični uspeh od kada je počela primjena nove Bushove stretegije koja se oslanja na slanje dodatnih vojnih snaga.

U izvještaju, koji je naručio Kongres, ocjenjuje se da se sigurnosna situacija u Iraku donekle popravila od februara, kada su počele stizati dodatne američke snage, ali da vlada u Bagdadu nije ostvarila napredak ka političkom rješenju vjerskog sukoba izmedju šiitskih i sunitskih muslimana.

Autori dokumenta predviđaju intenziviranje borbi tokom ljeta, jer će Al –Ka'ida vjerovatno pojačati napade kako se bude bližio septembar kada bi u Washingtonu trebalo biti objavljen konačni izvještaj o rezultatima nove strategije u Iraku.

Komentirajući ga, međutim, američki predsjednik je glorificirao uspjehe, a minimizirao neuspjehe, tvrdeći k tomu da je riječ samo o preliminarnim nalazima i da poboljšanje sigurnosne situacije daje povoda za optimizam.
Odlučno je odbacio sve glasnije zahtijeve za povlačenje vojnika tvrdeći da SAD mogu pobijediti u Iraku:

“Kad počnemo povlačiti trupe biće to zato što su naši komandiri ocijenili da je stanje na terenu u redu, a ne zato što su ispitivači javnog mnjenja ocijenili da bi to bila dobra politika.”

Američki predsjednik tvrdi da bi preuranjeno povlačenje iz Iraka širom otvorilo vrata Al-Ka'idi, i da bi se, u tom slučaju, američki vojnici morali ponovno vratiti u Irak i obračunati s još opasnijim neprijateljem.

Koliko god da se američki predsjednik trudio širiti optimizam tvrdeći da će do konačnog izvještaja u septembru stvari biti mnogo bolje na terenu, izvjesno je jedino da on pokušava kupiti vrijeme.
Od Demokrata je digao ruke, sada pokušava smanjiti broj onih iz vlastite, Republikanske stranke koji podržavaju stavove o povlačenju.
XS
SM
MD
LG