Dostupni linkovi

Nejasan status je rizik od nestabilosti


Na Kosovu ima tenzija, i samo jedan incident je dovoljan da situacija izmakne kontroli, izjavio je Majkl Pejdž (Michael Page), šef Sektora za razmatranje unutrašnje sigurnosti, zajedničkog tela UNMIK-a i institucija Kosova. Pejdž je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa rekao da je nejasnoća oko rešavanja statusa izazvala strah i zabrinutost i kod Albanaca i kod Srba. Pejdž ističe da bi kosovski lideri trebalo da pojačaju konktakte sa narodom i zatraže strpljenje, pošto, kako kaže, međunarodna politika traži vreme.

Albana ISUFI (Priredila: Anamari REPIĆ)

Pogoršanje bezbednosne situacije može negativno da utiče na rešenje statusa Kosova, izjavio je šef Sektora za razmatranje unutrašnje sigurnosti Majkl Pejdž. On je kazao da neizvesnost povodom donošenja odluke o statusu Kosova povećava zabrinutost kod građana, što dovodi do rizika od opšte nestabilnosti.

“Zbog nedostatka delovanja povećava se opste nezadovoljstvo kod kosovskog stanovništva. U srpskoj zajednici postoji strah, a i Albanci su zabrinuti za ono šta će se desiti ili šta se neće desiti”, kaže Pejdž, upozoravajući da tenzija ima i da je stanje nestabilno.

Ipak, Pejdž kaže da je trenutno stanje pod kontrolom i da se incidenti izbegavaju. Međutim, prema njegovoj oceni, dovoljan je samo jedan veći incident da se stvari pogoršaju:

“Postoje tenzije i potencijalni rizik. Nalazimo se u situaciji u kojoj zbog jednog incidenta stvari mogu da izađu iz kontrole. Ali s druge strane, treba naglasiti da takvih nekontrolisanih incidenata nije bilo. Ipak, ovo čekanje dugo traje. Zato je potrebno razjasniti pitanje statusa, što se može postići rezolucijom Saveta bezbednosti UN.”

Šef Sektora za razmatranje unutrašnje sigurnosti kaže da je situacija za vreme Vidovdana bila rizična, ali su se na kraju tenzije ipak spustile. Takođe, on kaže da bi jedan incident, kao onaj koji se dogodio u martu 2004. godine bio odlučujući, bez obzira sa koje strane dolazi:

“Svako pogoršanje stanje negativno će uticati na budući status Kosova. Ljudima trebamo objasniti da je pribegavanje nasilju najlošija stvar koja se može desiti.”

Stoga Pejdž kaže kako kosovski lideri moraju stalno biti u kontaktu sa građanima i pozivati ih na strpljenje:

“Kosovski lideri treba da nastave da rade ono što su do sada radili, da ističu kako međunarodna politika zahteva vreme. Ne možete predvideti da će se stvari desiti sutra kada mogu da traju i do kraja naredne godine. Za politiku je potrebno vreme.”

Komentarišući ideje o jednostranom priznanju statusa Kosova, odnosno nezavisnosti, Pejdž kaže da bi svako rešenje van Saveta bezbednosti UN bilo rizično i nepredvidljivo. O nekim idejama o podeli Kosova Pejdž kaže:

“Smatram da je pronalaženje rešenja unutar aktuelnih granica najbolje rešenje. Ali svaki dobar političar treba da uzme u obzir što više mogućnosti. Ne bih želeo da kažem da li je to rizično ili ne. To je deo diskusije i ljudi to pitanje treba da razmatraju i odluče da li je to dobra ili loša ideja.”
XS
SM
MD
LG