Dostupni linkovi

Ideja podele Kosova je zamisliva


Nakon ćorsokaka u kome je pitanje statusa Kosova ostalo i nakon summita Bush-Putin, ekspert iz Instituta za političke studije iz Brisela, Michael Emerson, komentariše za Radio Slobodna Evropa analize zapadnih medija da pitanje podele Kosova ponovo oživljava iza zatvorenih vrata zapadnih prestonica. Emerson najpre komentariše izjavu Kritine Galjak, portparola visokog predstavnika Evropske unije Havijera Solane, da će Brisel preuzeti odgovornost i doneti odluku o Kosovu ukoliko Rusija ostane pri svom stavu.


EMERSON:
Veoma je teško videti kako bi se ta izjava pretočila u praksu zbog proceduralnih komplikacija koje bi nastupile u slučaju da se ne usvoji rezolucija Saveta bezbednosti. U tom smislu, ja bih tu izjavu pročitao kao nedoređeno političko saopštenje o onome što je već očigledno: naime, o tome da je Kosovo deo Evrope, područje odgovornosti i interesa Evropske unije, a da je Rusija veoma daleko od Kosova. Taj sentiment je dominantan u institucijama i zemljama članicama Evropske unije, ali kako bi se pretočio u praksu u slučaju odsustva sporazuma kroz Ujedinjene nacije – teško je reći.

RSE: Da li bi Evropska unija, u slučaju odsustva rezolucije Saveta bezbednosti, mogla doneti rezoluciju o Kosovu, kojom bi bar preuzela misiju od UNMIK-a?

EMERSON: Da, mogla bi. Unija ima kapacitet da to učini, ali da li će to i učiniti ako izostane rezolucija Ujedinjenih nacija – odluka je političke prirode.

RSE: Kakav je zvaničan stav Evropske unije u pogledu eventualnog jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, ako izostane rezolucija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija?

EMERSON: Evropska unija bi bila veoma nesrećna takvom mogućnošću i učinila bi sve da se tako nešto spreči.

RSE: Ali, ako bi do toga ipak došlo?

EMERSON: Ne znam, ušli bismo tada u novu situaciju, novu politčku dinamiku. I ne mogu spekulisati kako bi se stvari tada razvijale.

RSE: Možete li prokomentarisati analizu agencije Rojters u kojoj autor Matt Robinson navodi izjavu neimenovanog visokog zapadnog zvaničnika, koji kaže da nakon ćorsokaka u kojem se našlo pitanje Kosova, među zapadnim zvaničnicima, doduše iza zatvorenih vrata jer još nisu spremni da o tome zvanično govore, počinju da cirkulišu ideje o podeli Kosova. Čak je i Stiven Hedli, savetnik američkog predsednika Busha za nacionalnu bezbednost, izjavio da ima mnogo ideja o Kosovu u opticaju o kojima se govori.

EMERSON: Moj pogled na to pitanje je sledeći: jasno je da je zamisliv scenario zamene teritorija Kosovske Mitrovice za Preševsku dolinu, dakle korigovanja granica i mapa. Evropska unija je protiv biznisa korekcije granica, jer bi se time mogao uspostaviti opasan presedan. Ja, međutim, mogu da zamislim da bi, ako srpska strana kaže – hej, mi kažemo NE Ahtisarijevom planu, ali bismo rekli DA opciji podele, to bio važan novi element u priči. Dakle, ideja podele je zamisliva, činjenice na terenu dozvoljavaju da se zamisli nekakva teritorijalna korekcija i zamena, iako je i tada neizvesno da li bi se tako nešto moglo pretvoriti u sporazum. U tom smislu, kažem da mi je razumljivo da bi diplomati želeli da razumeju političku poziciju Beograda o tome.

RSE: Kad kažete da je to zamislivo, želite li da kažete da je zamislivo i da će zapadni diploamti početi o takvoj opciji otvoreno da govore?

EMERSON: Ako se nastavi ova pat-situacija, ćorsokak sa Rusijom, onda, razume se, druge opcije ulaze u igru.
XS
SM
MD
LG