Dostupni linkovi

Promene u tekstu rezolucije o Kosovu


Nebojša BUGARINOVIC, Gëzim BAXHAKU

Sjedinjene Američke Države će podeliti ambasadorima država članica Saveta bezbednosti UN nov, donekle izmenjen, nacrt rezolucije o Kosovu. “To ne znači da će odmah doći do glasanja, već želimo da upoznamo ambasadore sa donekle promenjenim predlogom u koji su uključene i neke od primedbi drugih strana”, rekao je agenciji Tanjug zapadni diplomata koji je želeo da ostane anoniman.

Savet bezbednosti u četvrtak je održao još jednu konsultativnu sednicu o Kosovu, a do javnosti su doprle informacije da je Rusija tražila da se u tekst nove rezolucije inkorporiraju pojedine stavovi iz Rezolucije 1244.

Stav Srbije u pogledu minimuma koji mora biti prenet iz postojeće rezolucije u novu poznat je od ranije. Za nju je neprihvatljivo da Kosovo bude izuzeto iz njenog sastava, kaže za Radio Slobodna Evropa član srpskog pregovaračkog tima Goran Bogdanović:

"Pre svega želimo da ni u jednoj rezoluciji donetoj u Savetu bezbednosti UN ne bude da Kosovo i Metohija budu nezavisni. Takođe ne želimo ni da te rezolucije budu nejasne, da recimo ne piše da je KiM u sastavu države Srbije, a da se recimo prihvati Ahtisarijev plan, a znamo svi da bukvalno Ahtisarijev plan znači nezavisnost KiM. Mi naravno nismo zadovoljni Ahtisarijevim planom iz više razloga, pre svega što nam nudi nezavisno KiM, zato što nismo zadovoljni sa zaštitom ljudskih i građanskih prava. Kad to kažem pre svega mislim na otvorenost institucija, na učešće u budućoj skupštini, vladi, zatim, nismo zadovoljni sa Ustavom. Tako da novu rezoluciju koju najavljuje Amerika i ona prethodna i ono što sam mogao da saznam, male su razlike. Ne znam šta bi otprilike moglo - da se premeste s jedne na drugu. Prva varijanta rezolucije je bila apsolutno neprihvatljiva."

Da će teritorijalni integritet i suverenitet na Kosovu biti crta ispod koje Srbija neće ići, smatra i Nenad Đurđević iz Projekta za etničke odnose:

"To je ono što je glavna snaga, ako mogu da kažem, rezolucije 1244 i policije Srbije. Novi predlog ili novi nacrt koji SAD hoće da predstave i ta rezolucija nema tu komponentu pozivanja na 1244, ne spominje se ni nezavisnost ali implicitno se može tumačiti da je ostavljeno nekim stranama, odnosno državama, da to tumače tako da Kosovo može biti nezavisno."

Dok srpski mediji naglašeno objavljuju stav Rusije da će Moskva pristati samo na rezoluciju koja će pozivati na nastavak pregovora između Beograda i Prištine pod međunarodnim okriljem, kao i na preuzimanje iz rezolucije 1244 odredaba koje se odnose na prava srpske zajednice, dotle postoje mnogo veće rezerve u pogledu onoga što je Amerika inkorporirala u nacrt novog dokumenta. Nenad Đurđević:

"Pretpostavljam da je nešto što se tiče možda jačeg naglašavanja nastavka procesa, a ne da se tom rezolucijom zatvara proces. Pretpostavljam da su neke odrednice oko zaštite srpske zajednice naglašene, ali mislim da je dosta teško proceniti koji su američki ustupci. Meni se čini da je ta rezolucija koja je data uz proceduru još uvek neka vrsta ispipavanja same situacije u okviru SB, jer sve procene govore da će na Samitu G8 biti reči o Kosovu, a opet i da se ni jedna rezolucija neće donositi pre toga. Danas je poslednji dan predsedavanja SAD u SB pa pretpostavljam da su hteli da iskoriste priliku da i tu inicijativu stave u proceduru u SB kako bi bila osnova za dalji razgovor."

Očekivanja Prištine

«Tekst koji će u petak biti predstavljen Savetu bezbendosti ima nekih modifikacija u odnosu na prethodni preldog koji je predat 11 maja. Najveće promene se odnose na to kakav tretman ima plan Ahtisarija. Sada kažemo da ‘podržavamo' taj plan, dok je u prethodnom tekstu stajalo da Savet bezbednosti 'usvaja' plan Ahtisarija. Znači taj je deo nešto lakši od prethodnog teksta i kao što vidite radi se o malim modifikacijama», rekao je Rejnard.
Predstavnici institucija Kosova kažu kako nemaju informacija o promenama u tekstu rezolucije.
Premijer Agim Čeku veruje da ako bude promena, one će biti neosetne.
«Nismo upoznati, ja sam postavio pitanja odgovarajućim zvaničnicima u vezi sa ovim, oni su rekli, da ako bude izmena, one će biti kozmetičke prirode, a ne takve da bi menjale suštinu predloga Ahtisarija».
Član Pregovaračke ekipe Kosova Veton Suroi kaže da bilo koja promena u paketu Ahtisarija ne ne može da bude primenljiva na Kosovu.
On kaže da rasprava o rezoluciji o Kosovu nije laka.
« Sada na papiru imamo nešto kao predlog, biće vrlo teška faza, koja će zahtevati mnogo razgovora izmedju glavnih aktera. Ono što se tiče nas kao Kosova je da tražimo da rezolucija bude eksplicitna, ne zbog inata ili pretnje, već želimo da kažemo da svaka promena paketa Ahtisarija, paket čini neostvarljivim u odnosu na situaciju na Kosovu».
I dok predstavnici institucija Kosova očekuju da nova rezolucija stavi van snage rezoluciju 1244 šef Francuske kancelarije u Prištini Tijeri Rejnard ne isključuje mogućnost da delovi ove rezolucije budu uključeni u novu rezoluciju.
“Mi i dalje želimo da ostane jedan deo rezolucije 1244 i da se delovi koji nisu uključeni u predlog rezolucije stave van snage, ali će to i dalje ostati pitanje za raspravu», rekao je Rejnard.
Mejdutim premijer Čeku je ubedjen da će nova rezolucija u celosti staviti van snage rezoluciju 1244.
«Ako budemo imali novu rezoluciju, rezolucija 1244 neće biti na snazi», kaže on.
Tieri Rejnard kaže da se u medjunarodnim krugovima i dalje traži kompromis izmedju Zapada i Rusije, uključujući tu i uključivanje delova rezolucije 1244 u novoj rezoluciji.
On smatra da će poslednjim modifikacijama obezbediti i saglasnost Rusije.
“Mi se nadamo da će i druge zemlje i posebno Rusija moći da nam kažu koje su njihove reakcije. Ono što želimo je pregovarački proces o tekstu predloga rezolucije, kako bi smo što je moguće pre postigli kompormis koji može da bude izglasan što je brže moguće», rekao je Rejnard.
On je potvrdio da deo izveštaja gde medjunarodni posrednik Marti Ahtisari predlaže nadziranu nezavisnost za Kosovo neće biti uključen u tekst rezolucije.
XS
SM
MD
LG