Dostupni linkovi

Legiji 40 godina za ubistvo Đinđića


Zoran PRERADOVIC, Zoran GLAVONJIC

Osim dvojice prvooptuženih na po 35 godina zatvora osuđeni su pripadnici zemunskog kriminalnog klana Aleksandar Simović, Vladimir Milisavljević Budala, Ninoslav Konstantinović i Sretko Kalinić, dok su pripadnici klana Dušan Krsmanović, Miloš Simović i Milan Jurišić osuđeni na po 30 godina zatvora. Pripadnik JSO Željko Tojaga i bivši radnik BIA Branislav Bezarević dobili su po 30 godina zatvora, dok je bivši pripadnik JSO Saša Pejaković osuđen na osam godina zatvora.

Gotovo pune tri i po godine od početka procesa optuženima za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđica, suđenje veka kako je najčešće u medijima nazivan ovaj proces dobio je sudski epilog barem u prvostepenoj instanci. Obrazlažući presudu kojom su dvojica prvooptuženih Milorad Ulemek Legija i Zvezdan Jovanović osuđeni na maksimalne zatvorske kazne od po 40 godina a ostali od osam do 35 godina zatvora, predsedavajuća sudskog veća Nata Mesarević kazala je da je ubistvo premijera političko i upereno protiv države. Najteže je saznanje da premijera u jednoj državi može ubiti organizovana kriminalna grupa radi ostvarenja svojih političko- kriminalnih interesa kazala je sudija Mesarević. Ona je navela da su zločinačko udruženje organizovali Milorad Ulemek Legija i ubijeni vođa zemunskog kriminalnog klana Dušan Spasojević, a da su u njemu učestvovali kriminalizovani deo JSO i banda Dušana Spasojevića. Mesarović se osvrnula na iskaz svedoka saradnika Zorana Vukojevića Vuka koji je kazao da je Đinđića ubio Jovanović, ali da su ubistvo planirali Ulemek i Spasojević te da su odluke donosili zajedno. Nakon izricanja presude svi optuženi osim Saše Pejakovića su, napustili sudnicu, ne želevši da čuju obrazloženje presude. Sudnicu su posle izricanja kazni napustili i rodbina i prijatelji osuđenih.

U prvoj reakciji na presudu jedan od pravnih zastupnika porodice Đinđić, advokat Nino Došen Majkić, kazao je da ovo jedini mogući epilog dugotrajng procesa, ali i dodao:

"Ono što nedostaje je sukcesuiranje za političku pozadinu atentata na pokojnog premijera dr. Zorana Đinđića."

S druge strane advokati optuženih najavljuju žalbe na presude navodeći da tročasovno obrazloženje sudskog veća nije bilo namenjeno okrivljenima ni njihovim advokatima već javnosti i političarima. Slobodan Milivojević branilac prvooptuženog Milorada Ulemeka Legije najavio je žalbu i sudu za zaštitu ljudskih prava u Strazburu:

"Neku pravdu očekujemo u Strazburu, ovde izgleda da je nećemo dobiti jer ovde ne sudi sud, ovde sudi javnost, ovde sude političari. Ovde sude mediji koji su zaduženi od strane političara."

Žalbu međutim najavljuje i specijalni tužilac za organizovani kriminal Slobodan Radovanović. PR Tužilaštva Tomo Zorić:

"Specijalni tužilac Slobodan Radovanović očekivao je maksimalne kazne zatvora za sve učesnike u atentatu na premijera dr.Zorana Đinđića. U ovom momentu mogu da vam kažem da specijalni tužilac Slobodan Radovanović najavljuje žalbu na odluku kojima se određuju kazne."

Nekadašnji najbliži saradnici Zorana Đinđića Dragoljub Mićunović i Čedomir Jovanović ovako su reagovali na presudu za ubistvo premijera Đinđića:

Dragoljub Mićunović: "Najzad je pravda zadovoljena i mislim da je maksimalna presuda za glavne okrivljene nešto što je ovaj narod očekivao. Time Srbija potvrđuje da je pravna zemlja."

Čedomir Jovanović: "Mi ne prihvatamo izrečenu presudu, mi insistiramo na političkoj pozadini tog 12. marta. I prvi korak u raščišćavanju problema vidimo u insistiranju na odgovornosti svih onih koje simbolizuje Vojislav Koštunica, koji su u prethodne 4 godine rušili Specijalni sud, po našem mišljenju što ih ta istina žestoko kompromituje."

Predsednik Srbije Boris Tadić ocenio je da je presuda za ubistvo Zorana Đinđića prelomni momenat za srpsko pravosuđe i da otvara put za izgradnju stabilnog pravnog poretka koji je pretpostavka evropske budućnosti Srbije.

Ovakva presuda izraz je vladavine prava i jasna poruka svima da je
država spremna da se obračuna sa organizovanim kriminalom, kazao je portparol DSS Andreja Mladenović.

U ovom slučaju nedostaje bar još pet šest presuda smatra šef SRS Tomislav Nikolić i dodaje:

"Za ljude koji su organizovali, koji se kriju u senci a znate vi vrlo dobro na koga se sumnja. Možda ima tamo ljudi koji bi trebalo za to da odgovaraju, a možda tamo ima i nedužnih. Jednostavno pritisak na pravdu je bio takav da je moralo nekoga da osude, a nije smelo da insistira da pronađe sve krivce."

Za Srbiju ova je presuda značajna i u moralnom a ne samo u pravnom i političkom smislu rekao je lider DHSS Vladan Batić:

"Ona je morala da odluči kojim putem, da li će pobediti ideja 5. oktobra, dakle slobodne i demokratske Srbije ili tragedija 12. marta. Da li će Srbija krenuti putem prošlosti ili putem budućnosti. Ovo je dobar znak za Srbiju."

Potsećamo premijer Srbije Zoran Đinđić ubijen je 12. marta 2003. godine ispred zgrade Vlade Srbije. Inače, osuđeni pripadnici zemunskog klana Vladimir Milisavljević Budala, Sretko Kalinić, Milan Jurišić, Ninoslav Konstantinović i Miloš Simović još uvek se nalaze u bekstvu.

I 40 godina je malo

Do sada nevidjene mere bezbednosti u danu izricanja jedne presude, uniformisana policija, policajci u civilu, policijski helikopter u čestim preletima i nekoliko stotina gradjana u iščekivanju konačne sudske reči optuženima za ubistvo premijera Zorana Djindjića obeležili su atmosferu ispred zgrade Specijalnog suda u Beogradu. U trenucima kada je počelo iznošenje poslednje reči suda u, kako su ga mediji nazvali, procesu veka, članovi Demokratske omladine ispred suda izveli su akciju pod nazivom "I 40 godina je malo":

"Naše mišljenje je da je i 40 godina malo za ubistvo prvog demokratski izabranog reformskog premijera naše zemlje. Da odamo počast Zoranu Djindjiću. Mislimo da ne postoji kazna za ovakvo delo."

"Treba da se dostigne pravda."



"Želimo da pokažemo ustvari kakvog su čoveka ubili i da ustvari ne postoji kazna za ono što su uradili Srbiji."
A kada je posle par sati obznanjena kazna optuženima - isped zgrade suda usledile su potpuno suprotne reakcije – jedne većine okupljenih gradjana:

Građanin 1: "Ja bih to pomnožio sa tri jer oni stvarno zaslužuju što niko u istoriji nije zaslužio - da imaju deset glava, da im sve skinemo, da ih osudimo na 120 godina to je njima malo."
Građanin 2: "Stvarno, ne 40 godina nego 100 godina."
Građanin 3: "Pravda nikada neće biti zadovoljena dok se ne pronadju nalogodavci."
Građanin 4: "Ja mislim da je to malo ali u svakom slučaju pravično."
Građanin 5: "Mi smo potpuno svesni da ne postoji kazna koja je veća od 40 godina zatvora ali oni zaslužuju mnogo veću kaznu i mnogo strožiju kaznu iz prostog razloga što nisu ubili samo jednog čoveka već su ubili sve mlade ljude u našoj zemlji i ubili su jednu viziju, viziju moderne Srbije."

Dok su nezadovoljni presudom bili rodjaci i prijatelji optuženih:

"Predsedavajući sudskog veća Nata Mesarović je sama rekla da je dobila presudu. Preko toga ne treba ništa više da se komentariše, da li je to lapsus ili je to stvarno tako bilo, vi procenite sami! Nije važno moje ime."

I ovog puta medju publikom je bilo nabildovanih momaka od kojih su neki na vratu imali istetoviranu ružu-kao prvooptuženi Milorad Ulemek Legija, koje su, kao i rodjake optuženih, po izlasku iz suda okupljeni dočekivali sa velikim negodovanjem:

"Ubice, ubice, ubice...."

Neki od njih su hteli i fizički da se obračunaju sa gradjanima ali ih je policija sprečila dok su neki, kao i supruge pojedinih optuženih, na povike i zvižduke odgovarali podizanjem srednjeg prsta. Kada se sve smirilo, utisak o presudi su izneli i nevladin aktivista Nataša Kandić i novinar Miloš Vasić:

Nataša Kandić: "Ostaje taj jedan gorak utisak da mi nismo došli do istine o ubistvu premijera Djindjića i da nema te političke dimenzije. To ubistvo nije samo stvar ovih počinilaca koji su osuđeni nego je stvar države."

Miloš Vasić: "Očekivano je s obzirom na solidnost dokaznog postupka, s obzirom na temeljitost suda. Još samo da stave soli na rep ovoj petorici koji fale."

Na ovu presudu čekalo se više od četiri godine, od 12 marta 2003. Ukoliko je potvrdi Vrhovni sud, osudjene čekaju samice u požarevačkom, zatvoru Zabela:

"Specijalno zatvorsko odeljenje je 24 časa maksimalno obezbedjeno sa oko 100 kamera, kružnim zidinama visokim 6 metara i 4 kule stražare. Oni će boraviti u samicama od 7 kvadratnih metara u kojima se nalaze krevet, radni sto i mokri čvor."
XS
SM
MD
LG