Dostupni linkovi

Poziv kosovskog premijera Srbima da ostanu


Učestvujući na raspravi na temu "Omladina i integracija u kosovsko društvo" premijer Čeku je u spontanom razgovoru sa oko dvadesetak mladih Srba iz Prištine i okoline kazao kako se on i njegova vlada zalažu da se rešavanjem statusa Kosova rešavaju sve dileme.
«Rešavanjem statusa rešavaju se sve dileme koje danas imate u glavi. Povratak će biti moguć, puno brže. Ljudi će znati na čemu su, gde s e vraćaju, što je Kosovo, šta im nudi i garantuje Kosovo. Šta im garantuje Ahtisari u svom paketu, što im garantuje medjunarodna zajednica, što im garantuje vlada i institucije Kosova».
Ističući da je siguran da će svima biti bolje premijer Čeku je kazao:
«Siguran sam da će svima biti bolje. Nikom se ništa loše neće desiti kada bude utvrdjen status Kosova, to vam garantujem. Kada se reši status okrećemo se ekonomskim pitanjima, investicijama i uslugama i u obrazovanju, zdrastvu, sportu i kulturi».
Odgovarajući na, kako je rekao, bojazan Srba da su posle statusa mogući nemiri, Čeku je rekao da toga neće biti.

«Prvo nema razloga da bude nemira i to nije ničiji interes. Što god da se desi na Kosovu, bilo koja varijanta ništa se loše neće se dogoditi Srbima. Nema ni jednog razloga da kosovski Srbi budu meta bilo kakvog napada niti nasilja. Ako nezavisnost ne bude ostvarena u očekivanim rokovima zašto bi Srbi bili krivi za to ? To je sada u Vijeću sigurnosti, u Nju Jorku, to nema nikakve veze sa kosovskim Srbima».
Odgovaraući na pitanje kako im može garantovati da neće biti nasilja Čeku je kazao.
« Ja garantujem da neće biti nasilja, vidiš mi smo naučili lekcije, ovde takodje imamo KFOR, NATO, imamo našu policijsku službu, koja je multietnička i koja je, siguran sam, jako odlučna u tome da štiti bezbednost svakog gradjanina ove. Ja sam uveren da neće imati razloga da te od bilo koga brane, jer ti niko neće do
ći na vrata, da ti pokuca i da kaže – slušaj ti si Srbin i ti moraš napustiti Čaglavicu, Kosovo. Toga neće biti, ja to garantujem zato što znam volju ljudi, što sam svaki dan sa ljudima».
Čeku je kazao da je nezaposlenost najveći problem za sve gradjane, posebno mlade na Kosovu, ali da su Srbi u posebno teškoj situaciji.
« Ja se slažem da su danas kosvski Srbi u najtežoj poziciji na Kosovu, po mnogim pitanjima. Najviše kome se treba pomoći danas jeste srpska zajendica na Kosovu. Ja znam da ste dosta zabrinuti, da imaet puno nejasnoća, primate različite poruke, zabrinuti ste za budućnost , vaš opstanak na Kosovu, sta će biti sa Kosovom, sta će doneti staus Kosova, sto će biti kada Kosovo bude nezavisno, ako bude i tako dalje. Puno se pitanja ti u vašoj vladi i slažem se da ako treba prioritet da se pomogne to sve vi».
Čeku je poručio da kosovski Srbi ne trebaju da se plaše za svoju budućnost u nezavisnom Kosovu.
« Ništa se loše kosovskim Srbima neće desiti kada Kosovo bude nezavisno. Danas kosovski Srbi ne znaju u kojoj državi žive, koja je njihova vlada, ko je njihov premijer, ko je njihov ministar, od koga platu da primaju, koje tablice staviti na auto, koju ličnu kartu nosit sa sobom. Sve su to nejasnoće. Mislim da se svi trebamo radovati tome da konačno ovde stiže jasnoća».
XS
SM
MD
LG