Dostupni linkovi

SHARM EL SHEIKH


Visoki predstavnici više od 50 zemalja, medju kojima SAD i ključne zemlje regije, medju njima i Iran i Sirija, započeli su u egipatskom ljetovalištu Sharm El Sheiku razgovare o situaciju u Iraku i načinu okončavanja vjerskog nasilje u toj zemlji. Sudionici skupa će analizirati i plan koji bi tijekom idućih pet godina trebao financijski i politički pomoći da se Irak vrati potrebnim reformama. Otvarajući skup, premijer Nouri Al Maliki pozvao je sve zemlje da otpišu dugove Iraku. Prema podacima, Irak duguje oko 50 milijardi $, a Pariški klub povjerilaca već je otpisao oko 100 milijardi $ iračkog duga.
Američka državna tajnica Condoleezza Rice pozvala je međunarodnu zajednicu da pruži podršku petogodišnjem planu koji ima za cilj oporavak iračke ekonomije.
Inače, tijekom ručka, zabilježen je kratki susret Rice i iranskog ministra vanjskih poslova Manouchera Mottakija. Dvoje diplomata izmijenili su tek kurtoazne riječi i ništa više od toga, rekao je glasnogovornik State Departmenta Sean McCormack.
XS
SM
MD
LG