Dostupni linkovi

Sve manje slobode u medijima


Priredila Mirjana RAKELA

Sloboda medija u 2006. u odnosu na prethodne godine slabi . To je opća ocjena stanja medijskih sloboda u svijetu. Naime, pozitivni pomaci su nadjačani trajnim i nemilosrdnim napadima na nezavisne medije u nekim od geopolitički važnih država, poput Rusije, Irana, Kine, ali i u sredinama kao što su Argentina, Brazil ili Tajland . Raste broj država koje ograničavaju slobodu pristupa internetu.
Najslobodniji mediji su u Finskoj, Islandu, Danskoj, Norveškoj, i Švedskoj, a najneslobodniji u Burmi, Kubi, Libiji, Turkmenistanu i Sjevernoj Koreji. Organizacija Freedom House ocijenila je da 38 posto država ima slobodne medije, 30 posto djelomično slobodne, dok 32 posto zemalja pripada svijetu neslobodnih medija.

U prošloj godini ubijeno je više od 100 novinara, što 2006. čini najbrutalnijom godinom u povijesti suvremenih medija. Najviše ih je ubijeno u Iraku, čak 46 - oro. Regije u kojima su novinari mete su i područje Bliskog istoka, Sjeverne Afrike i Latinske Amerike.
Od zemalja regije, prema izvještaju Freedom Housa, Hrvatska je najbolje plasirana, ali i dalje zemlja sa djelomično slobodnim medijima. Umiješanost politike i dalje je vrlo prisutna, a nekolicina uglednih novinara bili su izloženi raznim pritiscima. Izdvaja se prijetnja smrću novinaru Feral Tribuna i našem suradniku Dragi Hedlu.

I Crna Gora je država sa djelomično slobodnim medijima. Iako nema izravne cenzure neki postupci vlasti u 2006 sugeriraju da se želi na neki način zadržati kontrola nad medijima. Nema restrikcije pristupa internetu, kao ni u Hrvatskoj.

Bosna i Hercegovina se smatra državom u kojoj su mediji djelomično slobodni. Upozorava se na nisku profesionalnost medija u oba bosansko hercegovačka entiteta. Ovaj izvještaj skreće pozornost na činjenicu da mediji koji su kritični prema vlastima imaju problema sa pronalaženjem oglašivača , što vodi u ekonomsku nesigurnost, ali i ovisnost o poslovnim i političkim centrima moći .

I Srbija je u redu zemlja sa djelomično slobodnim medijima. Autori izvještaja upozoravaju da su mediji politizirani, te da kod novinara postoji autocenzura kada pišu o temama poput suradnje sa Haškim sudom, ili o statusu Kosova.
U dijelu koji se odnosi na Kosovo naglašava se da je status medija reguliran misijom UN u toj sredini , te se upozorava da su novinari izloženi izravnim pritiscima, a nekima je nuđeno i mito da pišu pozitivno o pojedinim temama.

Makedonija je od zemlja regije u 2006. najlošije pozicionirana i po slobodi mediji zauzima 99 mjesto, uglavnom sa sličnim problemima koje opterećuje medijske slobode u drugim državama bivše Jugoslavije .
XS
SM
MD
LG