Dostupni linkovi

Češki lijek protiv raka limfnih čvorova?


Poznati pronalazač antivirotika Antonjin Holim, zajedno s Ivanom Votrubom iz Češkog Instituta organske kemije i Bertom Otovom s Prvog medicinskog fakulteta Karlovog univerziteta u Pragu, otkrio je izuzetno efikasan lijek protiv raka limfnih čvorova. Medikament pod radnim nazivom GS9219 prošao je obećavajuće testove na životinjama, a sada testiranje na ljudima započinje američka kompanija Gelad Science.

Zasada je potvrdjeno da lijek djeluje na rak limfnih čvorova, na koji otpada oko 25 posto svih malignih oboljenja, te na tumore abdomena, grudnog koša i slezene. Eksperimenti na psima su dokazali da je preparat u samo šest sedmica prosto izbrisao ogromne tumore na vratu i u stomaku. Pored toga nisu zabilježeni negativni efekti. Ovaj lijek, za razliku od ostalih dosada primjenjivanih, ne uništava zdrave ćelije organizma i ne smanjuje imunitet. Pronalazače i dalje muči dilema zašto njihov preparat djeluje jedino na stanice tumora i kad to riješe, kažu, moći će svima svečano objaviti da umiju liječiti rak.

Nade su im velike jer smatraju da američka kompanija Gelad Science ne bi ušla u velika novčana ulaganja da ne vjeruje u GS9219. Ukoliko i testovi na ljudima pokažu iste efekte kao na životinjama, lijek bi se mogao na tržištu naći za šest godina, što će ujedno biti i velika prekretnica u liječenju malignih oboljenja.
  • 16x9 Image

    Sabina Čabaravdić

    Rođena u prošlom stoljeću. Sasvim slučajno, umjesto pravo završila novinarstvo, već sa 17 se zaljubila u radio i ostala radijski novinar, usprkos izazovima i ponudama s TV-a. Najprije Radio Sarajevo, a potom Radio Slobodna Evropa, koji se 31. januara 1994. godine prvi put oglasio upravo njenim glasom.

XS
SM
MD
LG