Dostupni linkovi

BEOGRAD


Pokušaj ubistva novinara Dejana Anastasijevića u noći 14. aprila mnogo je indikativniji od još jednog terorističkog napada na slobodu izražavanja – jer, meta je ovog puta bio jedan hrabar novinar koji ne samo da je autentično svjedočio o suđenju ubicama, navodno paravojne jedinice „Škorpioni“, već se svojevremeno i lično pojavio kao svjedok optužbe na suđenju Slobodanu Miloševiću kaze se u saopstenju helsinskog odbora za ljudska prava u Srbiji.
Dejan Anastasijević je očito bio još jedna prepreka interpretaciji ratova na prostoru bivše Jugoslavije prema dominantnoj matrici koja ne dopušta bilo kakvo dovođenje zločina počinjenih «u ime nacije» sa državnim institucijama.
Uz duboku zabrinutost zbog ovog gnusnog napada, Helsinški odbor podseća da već duže vrijeme upozorava ovdašnju javnost na atmosferu linča protiv svih koji drugačije misle i usuđuju se da to javno kažu.
  • 16x9 Image

    Rinko Golubović

    Počeo raditi 1969. na Radio Sarajevu kao spiker, a 1973. i na TV Sarajevo u informativnim emisijama. Okušao se u gotovo svim područjima novinarstva: od voditelja i urednika informativnih emisija, do emisija revijalnog karaktera.

XS
SM
MD
LG