Dostupni linkovi

LONDON / MOSKVA


Ruski milijarder u egzilu Boris Berezovski najavio je da se priprema da nasilno smeni predsednika Rusije Vladimira Putina, nakon čega je Državno tužilaštvo Rusije podiglo optužnicu protiv Berezovskog.
Londonski dnevnik "Gardijan" (Guardian) objavio je u petak ujutro intervju sa ruskim bogatašem koji od 2000. ima status političkog azilanta u Velikoj Britaniji. Berezovski je rekao da "već finansira" ljude bliske Putinu koji "kuju urotu o državnom udaru". "Moramo pribeći sili da promenimo ovaj režim" jer je on protivan ustavu, rekao je Berezovski ,dodavši da taj "režim nije moguće promeniti demokratskim putem" i da "promene ne može biti bez sile i pritiska".
U Rusiji je podneta krivična prijava protiv Berezovskog, a Državno tužilaštvo je otvorilo istragu zbog poziva da vlast u Rusiji bude svrgnuta na silu.
Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je pozvao Veliku Britaniju da preispita status Berezovskog.
Foreign Office je danas osudio izjavu ruskog milijardera. Britanski sud je još ranije odbacio zahtev Rusije za izručenjem Berezovskog.
  • 16x9 Image

    Mirjana Rakela

    Od 1995. godine stalni je član redakcije na RSE u Pragu, a pored tema iz Hrvatske, bavi se i širim prostorom Balkana. Dobitnica novinarske nagrade 'Lorenzo Natali'  2008. koje dodjeljuje Evropska komisija u saradnji sa Reporterima bez granica i Svjetskim udruženjem novinara. 

XS
SM
MD
LG