Dostupni linkovi

Mršav rezultat i pun stomak


Predsednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džordž Buš (George Bush) vratio se u sredu uveče sa turneje tokom koje je posetio pet zemalja Južne Amerike – Brazil, Urugvaj, Kolumbiju, Gvatemalu i Meksiko. Čitavim putem pratili su ga i protesti i najljući protivnik u tom delu sveta – predsednik Venecuele Ugo Čaves (Hugo Chavez). Kada je Buš bio u Brazilu, Čaves je bio u susednoj Argentini, kada je američki predsednik posetio Gvatemalu – Čaves je bio u komšiluku – u Nikaragvi, kada je Buš otišao u Kolumbiju, Čaves je bio u Boliviji, kada je Džordž Buš završio turneju u Meksiku – Čaves je bio na Jamajci i Haitiju.

Buš je odlučio da se ne nadmeće sa Čavesom koji ga je nazivao "lažovom", "vragom" i "političkim mrvacem". Ali je jedna sitnica pokazala da je Čaves uvek bio Bušu u glavi. U intervju televiziji Fox datom u Urugvaju dok mu je domaćin predsednik Tabar Vaskes (Tabare Vazquez) pripremao na svom ranču roštilj, rekao je da mu se tu sviđa, jer da je Venecuela poznata po odličnom mesu.

Ali nije samo ova uporedna turneja vodećeg latinoameričkog levičara današnjice bacila senku na posete Džordža Buša. Američki predsednik nije ubrao bog zna kakve plodove. Svakako najveće dostignuće je sporazum sa Brazilom o etanolu, važnom u američkim promišljanjima koji bi izvor energije mogao makar donekle zameniti naftu. Ali to je vredno pomena tek u nedostatku nekog drugog uspeha, ocenjuje nemačka agencija DPA. Iako je Džordž Buš išao iz zemlje u zemlju proklamujući spremnost da reši neka bilateralna pitanja i obećavajući da će raditi "najbolje što bude umeo", on jednostavno probleme sa sada većinski demokratskim kongresom ne može da reši, zaključuje isti izvor.

"Majami herald" (The Miami Herald) podseća da je u Urugvaju ostala nedorečena priča o sporazumu o slobodnoj trgovini – ugovori kakve je Amerika već sklopila sa Kolumbijom, Peruom i Panamom – a sudbina najnovijeg sada je u rukama većinski demokratskog Kongresa. Ranih devedesetih Buš stariji i Bil Klinton (Bill Clinton) promovisali su pred Latinoamerikancima vizije slobode, napretka, demokratije i tržišnih reformi. To se nije dogodilo, ali za to ne treba kriviti sadašnjeg američkog predsednika koji je isto obećavao na ovoj turneji, dodaje "Majami herald" i zaključuje da Džordž Buš mlađi svakako neće biti taj koji će ubirati latinoameričke plodove, ali njegov naslednik bi to mogao biti što bi za Buša značilo makar da je kola vratio na pravi put. U svakom slučaju Džordž Buš je ponovo okrenuo Sjedinjene Države ka svom jugu, zaključuje Agencija frans pres (Agence France Presse) podsećajući na njegovu izjavu da je Vašington izdvojio samo prošle godine za Južnu Ameriku 1.600.000.000 $.

Zemlja koja je najverovatnije bila najviše razočarana Bušovom politikom prema Latinskoj Americi je Meksiko. Buš je kada je 2001. postao predsednik predložio jačanje ekonomskih veza sa Meksikom i liberalnu imigracionu politiku, ali se sve to promenilo kada je nakon 11. septembra prioritet Amerike postao rat protiv terorizma. Štaviše, Kongers je prošle godine, dok su ga još kontrolisali republikanci, usvojio zakon o još žešćoj kontroli granice sa Meksikom. Predsednici Buš i Kalderon (Calderon, Felipe) bili su slatkorečivi, ali je pitanje u kolikoj meri su našli zajednički jezik u temi koju su obojica tretirali kao "krajnje osetljivu".

Rodžer Noriega (Roger), nekadašnji pomoćnik državnog sekretara za Zapadnu hemisferu, i bivši ambasador u Organizaciji američkih država koga je na tu dužnost bio postavio upravo Džordž Buš, kaže Radiju Slobodna Evropa da je američki predsednik očito predugo čekao da usmeri pažnju ponovo na Latinsku Ameriku i da reformiše američku imigracionu praksu. To je trebalo da uradi još 2004. kada je bio reizabran i kada je još imao snažan uticaj na Kongres.

"Njujork tajms" (The New York Times) podseća na onaj Bušov gaf na roštiljadi u Urugvaju i ocenjuje da je američki predsednik na turneji zapravo tražio utehu u hrani. U Urugvaju je pričao o dobrom venecuelanskom odnosno urugvajskom mesu, u Gvatemali da sa predsednikom Oskarom Bergerom (Oscar) nije razgovarao dugo jer je jako gladan, a onda je na kraju konferencije za medije rekao domaćinu da je to poslednje pitanje jer hoće na večeru, a onda ga je pitao šta je na meniju. Konačno, na kraju turneje u sredu ujutro u Meksiku, press sekretar Bele kuće Toni Snou (Tony Snow) otvorio je konferenciju za medije zaključujući priču o predsednikovoj turneji time šta je tog dana jelovnik za ručak. A Buš je onda na istoj konferenciji za medije priznao novinarima da se jako dobro najeo. Onda je seo u avion i vratio se u Vašington na redovnu organsku hranu.
XS
SM
MD
LG